Влада

Житомир отримає від німецького банку 20 млн євро на термомодернізацію садочків і шкіл та ще очікує кредит на ТТУ

29 November 2021, 12:28

Житомирська громада отримає кредитні та грантові кошти для реалізації проєкту «Енергоефективність у громадах». Рішення про затвердження відповідної угоди прийняли 29 листопада на позачерговій сесії міської ради.

«Пільговий кредит на 30 років. Окупність таких кредитів на термомодернізацію наших шкіл і садочків 7-7,5 років. При сьогоднішніх цінах на газ і сьогоднішніх тарифах, окупність буде набагато меншою. Також, це комфорт наших дітей в садочках і школах. Разом з кредитом нам надається грант близько 3 млн євро. Цей грант піде на термореновації закладів охорони здоров’я», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Цей проєкт дозволить заощадити в рік понад 31 млн грн коштів міського бюджету, про це вказано в інформаційній довідці. Зокрема передбачається комплексна термореновація 40 будівель закладів освіти. Остаточного переліку цих закладі поки немає.

«Цей проєкт передбачає додаткові кошти, які можна використовувати й на ремонт дахів, на заміну системи теплопостачання, системи рекуперації. Все це можливо при цьому проєкті, тут більш комплексний проєкт», - сказав Сергій Сухомлин.Також депутати міської ради проголосували за створення робочої групи, яка буде контролювати процес реалізації проєкту.

В коментарях журналістам мер розповів, що повернути потрібно близько 17 млн. Також він зазначив, що є друга частина кредиту.

«Під 2% річних, з послугами Міністерства фінансів, а сам кредит десь під 1%. На 10 років пільговий період, коли ми не будемо сплачувати кредит, а сам кредит всього на 30 років. Сума фінансування близько 20 млн євро разом з грантом. Це перша частина кредиту. Друга частина – це ще близько 9 млн євро. Є друга складова цього проєкту, яку ми підписали на рівні меморандуму і ми продовжуємо працювати разом з консультантами. Це кошти, які підуть на модернізацію нашого підприємства ТТУ і також на закупівлю сучасних електробусів», - розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Зазначимо, що 24 листопада Кабінет міністрів ухвалив розпорядження про залучення кредиту та гранту від Кредитної установи для відбудови (КfW) для реалізації проєкту «Енергоефективність у громадах» у Житомирі та Запоріжжі.

Нагадаємо, на початку вересня 2020 року мер Сергій Сухомлин розповідав про виконання своїх попередніх передвиборчих обіцянок і наголошував, що вже утеплено більше 25 дитячих садочків та шкіл Житомира і підписаний меморандум з банком KfW на утеплення решти соціальних об’єктів обласного центру.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2020 року Житомирська міська рада оголошувала конкурс на виготовлення проєктно-кошторисної документації на утеплення будівлі центру розвитку дитини №68 на Промавтоматиці, яку мали проводити за грантові кошти німецького фонду GIZ. 26 лютого цього ж року у Житомирі відбулась робоча зустріч з представниками Північної Екологічної Фінансової Корпорації NEFCO та європейської інженерно-консалтингової компанії SWECO International (Швеція), де говорили про результати проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира» - проведення комплексної термореновації 17 будівель та часткової термореновації 3 будівель закладів бюджетної сфери. роботи з утеплення шкіл, дитсадків та відділень лікарні за кошти НЕФКО розпочали у Житомирі ще у 2015 році. Але згодом виникли проблеми з фінансуванням і роботи затягнулися. В жовтні 2018 року на бюджетній комісії директорка загальноосвітньої школи № 14 нарікала на недобросовісного підрядника та неякісні роботи з теплосанації у закладі, які проводилися в рамках проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира». На цій же депутатській комісії в листопаді 2018 року говорили про те, що у бюджеті на 2019 рік треба передбачити кошти на завершення робіт по утепленню освітніх закладів Житомира, які почали ще в 2015 році за кошти міжнародного фонду НЕФКО та в рамках реалізації програми SEСО. Зрештою наприкінці 2019 року роботи на 20 об’єктах бюджетної сфери були завершені.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: термомодернізація грантові кошти кредит  
Матеріали по темі