Влада

Депутати перепрофілювали Житомирський обласний ліцей-інтернат у спортивний, щоб отримати 500 млн грн з держбюджету

30 November 2021, 17:45

Зранку 30 листопада до будівлі на майдані Корольова, де знаходиться ОДА та облрада, прийшли ліцеїсти, батьки та викладачі Житомирського обласного ліцею обласної ради, які категорично не підтримують перепрофілювання закладу з академічного на спортивний. Їх також підтримали представники Бердичівського ліцею-інтернату спортивного профілю.

Попри невдоволення людей, питання щодо зміни статуту та назви Житомирського обласного ліцею Житомирської обласної ради на Житомирський обласний спортивний ліцей Житомирської обласної ради на сесію винесли.

«Статут ми побачили вчора, а рішення у п'ятницю на сайті обласної ради. І коли я побачила вчора цей статут, він абсолютно не задовольняв мене, як директора. Статут був зроблений тільки для спортивного ліцею. Голова обласної ради, заступники апарату й обласна адміністрація дали згоду на зміну статуту, який вчора вони запропонували.Ми дуже довго вчора працювали у нашому ліцеї, були представники департаменту освіти, обласної ради, мої заступники й ми вчора о 10-й вечора змінювали цей статут. Звичайно, можливо, там є якість недопрацювання, але головне, що ми у цей статут вставили академічну складову. Якщо все буде так, як обіцяли очільники області, наші діти будуть продовжувати вчитися на академічних профілях і до нашого ліцею будуть вступати діти на академічний профіль, також як і діти на спортивний профіль», – каже директорка обласного ліцею Житомирської облради Людмила Корінна.

«Давайте «спєшку не пороти», а виважено, статут теж писався поспіхом, тому давайте виважено ухвалимо рішення, відтермінуємо зараз голосування за цей статут і допрацюємо. Гроші залучаймо в область, але не чіпайте профіль ліцею», – звертається до депутатів мати учениці ліцею Наталія.

Не підтримали перепрофілювання ліцею також деякі депутати.

«Сьогодні комісія ґрунтовно вивчила зміни до статуту і прийняла рішення не рекомендувати депутатам голосувати за такий варіант статуту. Мені соромно, що ми, як обранці Житомирської області, взагалі розглядаємо таке рішення сьогодні. Це необдумане рішення, а діти з сільської місцевості, які згідно зі статутом обмежені 50% квотою вступу на академічні дисципліни? Їм, напевно, краще обирати інші країни для навчання, ніж бути розхідним матеріалом при вирішенні особистих інтересів області», – вважає депутатка Житомирської обласної ради та заступниця голови постійної комісії з гуманітарних питань Людмила Кицак (фракція партії «Слуга народу»).

«Я попрошу депутатів під час виступів не маніпулювати, тому що гуманітарна комісія не «не підтримала», а гуманітарна комісія вирішила винести рішення у сесійний зал», – зазначив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Врешті більшістю голосів питання щодо перейменування ліцею та зміни його статуту було підтримане: «за» проголосували 49 депутатів.

Натомість батьки мають намір звертатися до суду.

«Ви чули голосування, що у першу чергу це – за гроші. Недаремно є приказка, що «бабло перемагає зло», так у нас це і відбувається. Ми подаємо в суд і будемо відстоювати», – коментує мати учениці ліцею Тетяна.

Голова обласної ради Володимир Федоренко у коментарі журналістам пояснив, чому депутати не могли відкласти дане питання.

«Академічний профіль залишається, все залишається, що є у статуті, буде доданий спортивний напрямок. Рішення дане про (позачергову) сесію, чому було прийняте? Я теж спілкувався зі своїми колегами з обласної державної адміністрації і казав: можливо, нам потрібно почекати до сесії 16 грудня, але ні, бо бюджетний рік закінчується. Якщо цього не зробимо і не подамо (рішення) у профільне міністерство та у департаменти, то ці кошти наша Житомирщина, ліцей не отримав би», – говорить голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

На спортивний ліцей у Житомирі обіцяли виділити 0,5 мільярда гривень. Також голова облради пояснив, чому обрали перепрофілювати ліцей у Житомирі, а не розбудовувати спортивний ліцей у Бердичеві.

«У цих питаннях, що ми кажемо, ці пів мільярда – це ще не все, адже в ліцеї побудований великий стадіон і він не використовується. Там побудована частина вже спортивної інфраструктури, тому за ці державні кошти там буде побудовано надсучасний манеж висотою до восьми метрів, де можуть проходити змагання з гімнастики, волейболу, баскетболу, греко-римської боротьби, інших видів спорту, тобто це великі спортивні арени. Коли тисячі людей можуть приїхати, то де вони зможуть знаходитись? Де перевага більше – у Житомирі чи в Бердичеві? А якщо дітки будуть приїжджати на змагання, то вони їдуть потягом, їдуть транспортом, можливо, з-за кордону на міжнародні змагання літаком, то де більше переваг – у Житомира чи у якогось міста?», – наголошує Володимир Федоренко.

Після брифінгу з журналістами голова ОДА вийшов до ліцеїстів та батьків, які продовжували скандувати «ганьба» та вимагали пояснень.

В обласній раді пообіцяли згодом детально презентували проєкт реконструкції спортивного ліцею працівникам закладу та батькам ліцеїстів.

Як проходила позачергова сесія обласної ради - дивіться у фоторепортажі.

Нагадаємо, розпорядження про скликання позачергової сесії на 30 листопада голова обласної ради Володимир Федоренко підписав 26 листопада, у порядку денному було лише два питання: про внесення змін до обласного бюджету Житомирської області на 2021 рік; про зміну назви та затвердження у новій редакції Статуту Житомирського обласного спортивного ліцею Житомирської обласної ради. Останній проєкт рішення викликав обурення учнів, батьків та працівників обласного ліцею:у переддень сесії, 29 листопада, люди з плакатами вийшли на майдан Корольова та поспілкувалися з головою обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2018-2019 навчального року в комунальному закладі «Житомирський обласний ліцей-інтернат для обдарованих дітей» (зараз – «Житомирський обласний ліцей») мало запрацювати спортивне відділення, в рамках якого збиралися відкрити чотири класи – волейболу, футболу, боротьби та боксу. 17 червня 2020 року пресслужба облради повідомила, що в області планують створити два ліцеї для обдарованих дітей: у Бердичеві спортивного профілю, у Новограді-Волинському – військового. На сесії 20 червня цього ж року рішення було ухвалене і з вересня 2020 року в двох спеціалізованих ліцеях почалося навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада ліцей сессія Федоренко  
Матеріали по темі