Суспільство

Екологи нагадали жителям Житомирської області про штрафи за незаконно зрубані ялинки: від 500 до 5000 грн

7 December 2021, 10:23

У період підготовки до різдвяно-новорічних свят розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев збільшується в рази. Тож, окрім штрафу за вирубану ялинку чи сосну, «браконьєрові» доведеться ще й компенсувати шкоду, заподіяну лісу.

Про штрафи і такси для обчислення розміру шкоди за незаконну вирубку хвойних дерев 6 грудня нагадала пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Екологи також попереджають про рейди, спрямовані на виявлення порушників.

«В передноворічний період державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу спільно з громадськими інспекторами, працівниками правоохоронних органів, державної лісової охорони буде посилено контроль за охороною лісів від незаконних рубок хвойних насаджень. Заходи по виявленню правопорушників проводитимуться не тільки в лісових масивах, а і в місцях продажу ялинок», – зазначають в екоінспекції.

Також там нагадують: підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили. Купуючи ялинку, громадяни можуть звернутись до продавця з вимогою надати ці документи для того, щоб переконатись, що купується новорічна ялинка без порушення вимог закону.

У Держекоінспекції наголошують: відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу:

• на громадян від 510 до 1 020 гривень;

• на посадових осіб від 2 550 до 5 100 гривень.

Відповідно до такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу, затверджених Постановою КМУ № 665, і такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктах, затверджених Постановою КМУ № 559, за самовільну порубку хвойних насаджень розраховується шкода заподіяна державі.

Зокрема, у грудні-січні розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев в межах населених пунктів збільшується в чотири рази, поза межами населених пунктів – у три рази. Відтак, у 2021 році сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, буде такою:

в межах населених пунктів за дерево діаметром:

• до 6 см – 800 грн.

• від 6,1 – 10 см – 1152 грн.

• від 10,1 до 14 см – 1500 грн.

• від 14,1 до 18 см – 1852 грн.

• від 18,1 до 22 см – 2200 грн.

за межами населених пунктів за дерево діаметром:

• до 10 см – 544,81 грн.

• від 10,1 -14 см – 959,90 грн.

• від 14,1 – 18 см – 2464,62 грн

• від 18,1 – 22 см – 5058, 96 грн.

Як повідомляв Житомир.info, перед різдвяно-новорічними святами у 2020 році лісівники Житомирської області реалізували 36 тисяч ялинок – на 3 тисячі більше, ніж роком раніше. Разом з тим, за час «ялинкової кампанії» рейдові бригади зафіксували 25 фактів порушень. Порушники сплатили адмінштрафи на загальну суму майже 13 тисяч гривень та ще стільки ж шкоди, заподіяної лісу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ялинка свято Новий рік Різдво штраф еколог екологія екоінспекція  
Матеріали по темі