Місто

У Житомирі підвищать вартість проїзду: ціна відома, а ось дату визначать «після свят»

6 January 2022, 14:31

У січні житомирян очікує зростання ціни на проїзд у маршрутках і комунальному електротранспорті.

Коли та на скільки підвищать вартість проїзду, 6 січня журналісти Житомир.info дізнавалися у заступника Житомирського міського голови Олександра Шевчука.

За словами Олександра Шевчука, зміна вартості проїзду відбуватиметься у два етапи. Попри те, що на початку грудня 2021 року у міській раді не виключали, що вартість проїзду буде більше 10 грн, сьогодні це спростовують.

«14 грн проїзд точно не буде. Ми плануємо так, як оприлюднено в проєкті рішення: у міському електротранспорті проїзд безготівково по транспортній карті коштуватиме 6 грн, банківською карткою і готівкою 8 грн; в автобусах, приватних перевізників і комунальних, коштуватиме 8 грн, якщо транспортна картка та картка житомирянина, готівка і банківська картка – 10 грн. Перше підняття – це в січні, а друге – в червні, але там лише розрив готівки та безготівкової форми. Службу кондукторів з наступного року будемо виводити, і все-таки потрібно стимулювати людей розраховуватися безготівково. Тому на другому етапі планується лише збільшення готівкової оплати до 10 грн, тобто розрив буде 4 грн. Транспортна картка буде незмінна – 6 грн, з банківською карткою – ще приймемо рішення», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


Раніше анонсувалося, що новий тариф почне діяти з 10 січня 2022 року, але наразі в муніципалітеті остаточної дати не називають.

«В проєкті рішення ставиться орієнтовна дата підняття вартості проїзду, але далі готується проєкт рішення, який приймає виконавчий комітет, і вже встановлює остаточну дату, з якої буде підвищення вартості. Тому 10 січня – це була орієнтовна дата. Думаю, що після свят виконавчий комітет збереться, прийме рішення і визначиться з датою підвищення вартості проїзду», – сказав Олександр Шевчук.

Наостанок заступник Житомирського міського голови пояснив, чому не всі маршрути наразі можна відслідковувати в додатку «Дозор».

«В автобусах, тролейбусах, трамваях – не важливо – приватний чи комунальний перевізник – система валідації працює повністю. Що стосується GPS-трекерів, обладнані всі автобуси, але перед самим Новим роком нас покинув ще один перевізник. Система «Дозор» просить трохи часу, щоб збалансувати, оскільки автобусний маршрут працює, але щодня виходять різні автобуси на цьому маршруті. Тому потрібен час, щоб збалансувати і залишити автобуси, які будуть працювати лише на цьому маршруті. Тому в «Дозор» бувають збої, коли ми говоримо про маршрути № 58, №30, №11, №18 та №19. Вони є в «Дозор», але курсують по інших маршрутах», – пояснив заступник мера.

Нагадаємо, відповідно до оголошення про розроблення проєкту регуляторного акту «Про затвердження вартості проїзду в громадському транспорті Житомирської міської ОТГ», оприлюдненому на офіційному сайті 18 листопада 2021 року, у наступному році вартість проїзду в житомирських маршрутках і комунальному електротранспорті збираються підвищити до 10 грн, якщо розраховуватися банківською карткою чи готівкою.

8 грудня 2021 року житомирський перевізник Аркадій Савіцький, який має найбільшу кількість маршрутів, розповідав, що хоче, аби з нового 2022 року ціну на проїзд підняли до 14 грн за квиток, мотивуючи це подорожчанням пального, шин, а також відсутністю компенсації за пільгові перевезення. У міській раді зазначали, що йтимуть на перемовини з перевізниками, та не виключали, що ціну можуть підняти більше ніж до 10 грн. Також у міській раді обіцяли провести громадські слухання щодо цього питання.

А 29 грудня під час пресконференції Житомирський міський голова запевнив, що ціна точно не зросте до 14 грн, як того хотілося б деяким приватним перевізникам.

Як повідомляв Житомир.info, 29 жовтня 2021 року заступник начальника КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв, звітуючи про підсумки роботи ТТУ за 9 місяців, зазначав, що зростання ціни на проїзд у тролейбусах і трамваях не уникнути, оскільки зросли ціни на електроенергію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд транспорт ціна маршрутка перевізник тролейбус трамвай  
Матеріали по темі