Місто

​На «Житомирводоканалі» сподіваються на зростання тарифу з травня, бо нового збільшення на 27% недостатньо

19 January 2022, 10:31

Новий тариф на водопостачання в Житомирі зріс на 27%, але він не відповідає дійсності, тому на КП «Житомирводоканал» сподіваються, що тарифи ще раз підвищать, починаючи з травня.

Про це 18 січня розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін під час прямого ефіру в програмі «Тема дня» на Житомир.info.

«Тариф 1 куб. метра водопостачання та водовідведення зріс на 8 грн 9 коп. і в нас відбулось зростання на 27%. Який у цьому тарифі відсоток складає погашення кредиту Світового банку, мені наразі складно відповісти. У 2021 році інвестиційна програма, яка включала здебільшого погашення тіла та відсотків кредиту Світового банку, складала 23%. В натуральних одиницях ця цифра майже не змінилась. Цього разу Нацкомісія не заклала нам збільшення видатків на погашення кредиту, тому що здебільшого тариф у нас в цьому році зріс виключно на здорожчанні електричної енергії. Це політичне рішення і ми маємо зараз до травня протриматись, коли нам можуть закласти в тариф усі інші видатки. Тому що окрім електричної енергії нам дещо збільшили на реагенти, а це річ залежна від електроенергії та ціни на газ. Нам на 50 коп. в тарифі підняли на реагенти, на 50 коп. підняли вартість ремонтних робіт і заклали збільшення вартості електроенергії», - розповів Андрій Нікітін.

За його словами, на підприємстві сподіваються, що після завершення опалювального сезону тариф збільшать і можна буде покрити витрати водоканалу, бо наразі новий тариф не відповідає дійсності.

«З року в рік тариф має змінюватися хоча б мінімально за рахунок інфляції, а у нас це в середньому 7%. Разом з цим є заробітна плата, яка в нашій країні має збільшуватись і врешті-решт дорівнювати середньоєвропейській заробітній платі. Ми йдемо до цього. Тариф також змінюється, бо змінюється вартість електричної енергії, вартість матеріалів, вартість реагентів. І ще один важливий компонент – амортизація. Так як ми оновлюємо наші основні засоби, вартість нашого підприємства збільшується, відповідно ми маємо закладати амортизаційні відрахування на збільшення вартості наших основних засобів. Це економіка. У цьому році ми (підвищивши тариф, - ред) поки що отримали лише на електричну енергію і трішечки на збільшення податків, вартості ремонтів і реагентів (по 50 коп.) Тому новий встановлений тариф поки що не відповідає економічним витратам нашого підприємства і дуже важливо, що за законом мала збільшитись заробітна плата, але поки що видатки не заклали, але ми розраховуємо на те, що все це буде і ми зможемо нормально прожити 2022 рік», - розповів керівник КП «Житомирводоканал».

Андрій Нікітін розповів також, чому орієнтуються на підвищення тарифу з травня 2022.

«Тут є певна правильна державна політика. Розуміючи, що в опалювальний період сильно навантажити населення високими тарифами ще й під час енергетичної кризи неможливо, поки що прийнято рішення, що до кінця опалювального сезону ніяких змін не може бути. Після опалювального сезону може бути розмова про збільшення тарифів. Принаймні я сподіваюсь на це, тому що зараз тариф не відповідає дійсності», - зазначив Андрій Нікітін.

Повний випуск програми «Тема дня» на Житомир.info від 18 січня 2022 року дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2022 року в Житомирі більш як на 20% зросли тарифи на водопостачання та водовідведення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал Нікітін тариф на воду  
Матеріали по темі