Місто

Житомирський виконком затвердив тариф сміттєпереробному заводу на переробку відходів

19 January 2022, 10:55

Виконком Житомирської міської ради 19 січня погодив інвестиційну програму ТОВ «МС соціальний проект» та затвердив тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами (перероблення).

На початку розгляду цього питання міський голова Сергій Сухомлин пояснив, що в Житомирі нині завершується будівництво сміттєпереробного заводу, тому й необхідно встановити тариф на переробку сміття.

«Згідно з рішенням сесії, яке ми голосували три роки тому, тариф на перероблення куба відходів при запуску сміттєпереробного заводу був затверджений рішенням сесії на рівні 70 гривень за куб. Зараз іде будівництво заводу, і сьогодні журналісти зможуть побачити, що зараз відбувається на майданчику: вже завозиться обладнання, цехи побудовані. І нам потрібно вже встановлювати тариф на переробку сміття згідно з договором, який голосувався на сесії. Хочу сказати, якщо взяти європейські ціни, це від 35 євро до 120 євро за тонну, Львів установив у себе тариф близько 900 гривень, і вони з міського бюджету компенсують цю різницю, тому 70 гривень за куб це достатньо низка ціна. І тому своїм рішенням ми практично встановлюємо цей тариф за переробку. Він буде вводитися тільки після того, як підприємство запрацює, тому фактично це наша плата за екологію і за чисте довколишнє середовище», – зауважив мер.

Скріншот з проєкту рішення виконкому «Про погодження інвестиційної програми ТОВ «МС соціальний проект» та встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами (перероблення)», що був оприлюднений на сайті міської ради 28 грудня 2021 року

Який вигляд має сміттєпереробний завод станом на середину січня 2022 року, дивіться згодом у відеосюжеті на нашому сайті

Нагадаємо, у серпні 2021 року міський голова розповів, що роботи йдуть за графіком, будівництво мають завершити до кінця року, а у 2022 році завод вже має працювати. У грудні 2021 року на сайті Житомирської міської ради повідомляли, що у січні 2022 року завод запрацює у тестовому режимі, а в лютому уже прийматиме на переробку сміття.

Як повідомляв Житомир.info, переробкою сміття у Житомирі планує займатися хорватська компанія «Технікс». На сесії міськради в липні 2018 представник компанії розповів про 100-відсоткову переробку сміття та назвав орієнтовну вартість заводу – 10 млн євро, а київське ТОВ «МС Соціальний Проект» отримало дозвіл на розробку проєкту землеустрою з відведення 5 га землі для сміттєпереробного заводу на східній околиці Житомира (провулок Складський, 20). 8 листопада 2018 депутати міської ради передали компанії цю земельну ділянку в оренду на 20 років.

Після сесії 17 травня 2018 року мер Сергій Сухомлин розповідав, що є три пропозиції від інвесторів на будівництво сміттєпереробного заводу по пров. Складський, 20 та розповідав про умови співпраці: усім потенційним інвесторам виставляють умову щодо банківської гарантії на 1-1,5 млн євро на термін здачі заводу в експлуатацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміттєпереробний завод сміття відходи ТПВ  
Матеріали по темі