Здоров'я

Як у Житомирі дистанційно відкрити лікарняний та отримати консультацію щодо лікування

18 February 2022, 15:31

Аби зменшити навантаженість на лікарів первинної ланки, через появу в Україні нового штаму коронавірусу «Омікрон» та підвищення рівня захворюваності, Міністерство охорони здоров’я дозволило відкривати електронний лікарняний без візиту до лікаря, якщо у вас є ознаки коронавірусу, грипу чи інших гострих вірусних інфекцій.

Що робити, аби дистанційно відкрити лікарняний та отримати консультацію щодо лікування, 18 лютого дізнавалися журналісти Житомир.info.


«Якщо у людини з’явилися симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції, вона,в першу чергу, контактує з сімейним лікарем. Сімейний лікар, вислухавши симптоматику, визначає, чи потрібно цій людині все ж таки звернутися в ізолятор для огляду, чи ця людина може перебувати в домашніх умовах, амбулаторно лікуватися симптоматично. І відкриває лікарняний лист дистанційно на п’ять днів. «Омікрон» має таку тенденцію, що за п’ять днів симптоматика проходить і термін самоізоляції триває також п’ять днів, тому на п’ятий день лікарняний закривається. Якщо симптоматика не зникає, пацієнт обов’язково має звернутися до сімейного лікаря на огляд і зробити тест. Сімейний лікар знає свого пацієнта, знає, чи потрібна йому ПЛР-діагностика, чи провести пацієнту швидкий тест. Результат тесту на лікування таких впливів не матиме. Легкий перебіг коронавірусу передбачає симптоматичне лікування. Пацієнту приходить смс про відкриття лікарняного листа і на п’ятий день він закривається, тобто навіть не потрібно звертатися до сімейного лікаря», — говорить медичний директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Косміна.

Під час звернення до лікаря не варто забувати про етику дзвінків, каже медичний директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Косміна.

«Є етика дзвінків до лікаря. Під час прийому лікар може не відповісти, бо він надає допомогу іншому пацієнту, але години роботи амбулаторії з 8 до 20 години. Тому етично, і коли ви все-таки укладаєте декларацію, потрібно налагодити в першу чергу, як спілкуватися з лікарем – через смс, «Вайбер», «Телеграм» чи дзвінками. Тут багато питань, які ви повинні обговорити з лікарем при укладанні декларації. Коли ви пишете смс лікарю, обов’язково напишіть, хто ви, бо в сімейного лікаря може ваш номер бути не підписаний, і вкажіть з яким питанням звертаєтеся. І тоді вже лікар, по мірі своєї можливості, коли він звільниться і матиме час, відповість або передзвонить», — каже Олександр Косміна.

За словами Олександра Косміни, кількість пацієнтів та лікарняних зменшилася.

«Півтора тижня тому це було 50-60, а то і 70 пацієнтів, на сьогоднішній день, враховуючи захворюваність лікарів, 40-50 пацієнтів. В залежності від локації, є амбулаторії, які обслуговують більше населення», — говорить Олександр Косміна.

У «Центрі первинної медико-санітарної допомоги» нагадують: якщо ваш сімейний лікар у відпустці чи на лікарняному, за допомогою ви можете звернутися до чергового лікаря в амбулаторії.

Нагадаємо, 9 лютого 2022 року Міністерство охорони здоров’я повідомило, що е-лікарняний можна відкрити дистанційно, якщо маєте симптоми COVID-19, грипу чи застуди.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 вересня 2021 року всі медзаклади мали формувати лікарняні в електронному вигляді, але 1 вересня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що перехідний період продовжено до 1 жовтня «аби всі отримували якісні послуги і не залишились осторонь системи соціального захисту населення». 1 жовтня усі заклади охорони здоров’я розпочали видачу електронних лікарняних: у МОЗ пояснили, як це працює.

Як у Житомирі працює нова система видачі електронних лікарняних, дивіться у відеосюжеті від 6 жовтня 2022 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: е-лікарняний лікарняний коронавірус грип застуда ГРВІ сімейний лікар ЦПМСД  
Матеріали по темі