Місто

Працівники житомирського водоканалу розповіли про роботу в Ірпені та чим хочуть допомогти Миколаєву

26 April 2022, 14:52

Вода – це одна з базових потреб людей. Водоканали різних міст об'єднують зусилля, щоб українці не залишилися без водопостачання.

На початку квітня працівники житомирського водоканалу допомагали відновити водопостачання в Ірпені. Місцевий водоканал не міг власними силами виконати цю роботу, адже потрібно було більше людей і техніка.

«Було 10 працівників КП «Житомирводоканал» відкомандировано, 4 одиниці техніки. Нам були поставлені завдання: побудувати колодязі, підключити до новозбудованого трубопроводу, ми їх виконали», – розповідає технічний директор КП «Житомирводоканал» Сергій Єрьомін.

Житомирські комунальники розуміли ризики, проте від роботи ніхто не відмовився, зазначає технічний директор водоканалу.

«Нікого не вмовляли. Набагато більше людей хотіли поїхати й допомагати у цій проблемній ситуації. Ми підібрали людей, які могли безпосередньо й оперативно впоратися з даними завданнями. Небезпека там і досі є, у місті працюють ЗСУ, розмінування відбувається, люди повертаються, але після нашого від'їзду там відбулися підриви автомобілів», – каже Сергій Єрьомін.


Анатолій працює на водоканалі вже 29 років, каже, що так далеко у відрядження ще не їздив, проте страху не було.

«Страху ніякого. Треба працювати, значить треба», – сказав слюсар Анатолій Боровський.

Михайло також допомагав у відновленні водопостачання в Ірпені. Чоловік розповідає: разом з колегами працював там протягом трьох днів, жили в гуртожитку, а їжу привозили волонтери.

«Було руйнування, ще й велике руйнування. І ми вели воду, монтувати вузли. Воду подавали з Києва, дві траси 160-ї труби, а ми монтували вузли. Тобто п'ять засувок в одному місці й дві засувки в інших місцях», – ділиться зварювальник Михайло Пилипко.

Чоловік розповідає: їх попередили, що потрібно бути уважними, та пригадує історію про одеських колег.

«Попереджали, що можуть бути усілякі «подарунки». Ми в п'ятницю працювали, а в суботу нам вже одеські електрики розповіли, що їх машина, по-моєму, в Гостомелі, підірвалася на міні. Та працювати все одно потрібно», – говорить зварювальник Михайло Пилипко.

Наразі Житомир має намір допомогти МКП «Миколаївводоконал». Зокрема, сьогодні розпочали тестувати обладнання для очистки води, після іспитів його хочуть передати Миколаєву.

«На Житомир надійшло 32 одиниці обладнання. Зараз тестуємо одну одиницю. Зараз ми проводимо підключення, механічна частина. Далі наші дівчата з лабораторії відбирають проби, через два дні ми матимемо дані щодо якості води після фільтрування. Це обладнання для очистки води. На даний час не володію повною інформацію щодо водопостачання у Миколаєві, але знаю, що там є перебої й наразі їм потрібна ця допомога», – розповідає технічний директор КП «Житомирводоканал» Сергій Єрьомін.

Як пояснює інженер: це обладнання має очищати воду від бактерій.

«Проводили випробування фільтру для очистки води від бактерій на різних режимах, від найменшого до максимального. Зараз наша лабораторія визначить, на якому тиску воно буде найкраще працювати. Там, як мінімум, не буде бактерій, це написано в інструкції. Часто вживати таку воду не можна, наприклад, протягом року точно не можна, але на крайній випадок вживати можна і в їжу, і пити», – говорить інженер з експлуатації Сергій Іванчук.

Результати тестування мають отримати через декілька днів.

Як працює КП «Житомирводоканал» у воєнний час, дивіться тут

Нагадаємо, 23 квітня КП «Житомирводоканал» попередило, що 27-28 квітня прокладатимуть нову ділянку магістрального трубопроводу, у зв’язку з цим буде обмежене водопостачання, тому жителів у центральній та промисловій частині міста, у районі Нижньої Польової та Богунії, просять зробити дводобовий запас води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал вода Ірпінь Миколаїв  
Матеріали по темі