Місто

У Житомирі з 23 тролейбусів зняли кондукторів, до кінця року працюватимуть лише водії

11 July 2022, 19:39

Вже з жовтня 2022 року у житомирських тролейбусах не буде кондуктора. Вже зараз кондукторів зняли з 23 тролейбусів.

Про це Житомир.info, розповів директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

«Взагалі у нас 152 тролейбуси, але щоденно випускають в місто 62 тролейбуси й 6 трамваїв. Працюють щоденно 39 кондуктора, тобто 23 електротранспорту працює без кондуктора. Маршрути № 1-А і 1-Б, №2, №3, №4 і трамвай, всі інші маршрути працюють без кондуктора. Втрати від відсутності кондуктора десь 20% від виторгу, який ми могли б зібрати з кондуктора, але той фонд заробітної плати, який ми повинні заплатити цим кондукторам, економія є. Десь 33 млн грн зібрали кондуктори, 22 млн грн пішли на заробітну плату, тобто 11 млн грн принесли вони підприємству, наразі ці цифри більші. Важко порівняти, бо збільшилася вартість проїзду і змінився пасажиропотік, але це все одно вигідно», - розповідає директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.


Зараз на підприємстві на посаді «кондуктор» працює 74 людини. Частину колективу планують звільнити, а частину працевлаштувати у Службу контролю громадського транспорту.

«Фінпланом підприємства передбачено, що протягом трьох кварталів поточного року служба збору виторгу має бути скорочена. У нас на початку року було 180 кондукторів, наразі працює 74. Скорочення по плану є і цей квартал, якщо не буде змін, це буде останній квартал, коли працюють кондуктори в громадському електротранпсорті», - каже Сергій Лазарєв.

Сплатити за проїзд можна буде у водія, або банківською картою, за допомоги валідатора або QR-коду. В ТТУ закликають розраховуватися безготівково.

«Користуйтеся, це вигідно і вам, і нашому підприємству буде легше працювати», - каже Сергій Лазарєв.

Також зазначимо, зараз в КП «Житомиртранспорт» працює 21 контролер. Рейди з виявлення порушників проводять щоденно, лише за червень було виписано 290 штрафів.

«На сьогодні у нас є 21 контролер, здебільшого усі контролери у нас колишні кондуктори. За минулий місяць у нас було 290 штрафів, в тому ж числі за не сплату за проїзд і багаж, виходило десь 20 тис. 40 грн, ці кошти перераховуються до державного бюджету. Коли до війни ще були студенти, могло бути 20-30 штрафів, сьогодні може бути 15 штрафів в тиждень, в залежності від порушень. Але в основному порушення безквиткового проїзду відбувається в тролейбусах, де немає кондуктора», - розповідає начальник служби контролю громадського транспорту Роман Мусійчук.

В КП «Житомиртранспорт» кажуть: житомиряни звикли, що на рейсах працюють контролери, але інколи виникають непорозуміння.

«В минулому місяці було три скарги, були скарги, що не так штраф взяли контролери. Треба, щоб пасажир знав, що заходиш у тролейбус і не треба чекати наступної зупинки, треба оплатити свій проїзд. Бувають випадки, коли пасажир розмовляє телефоном, сів і їде, не звернувшись до кондуктора, а потім звертаються рідні зі каргою, але треба, щоб пасажир знав, що він не повинен чекати наступної зупинки, спочатку треба оплатити свій проїзд і далі займатися своїми справами, але за проїзд потрібно сплатити», - каже Роман Мусійчук.

Якщо ви маєте скаргу на роботу кондуктора чи контролера, ви можете звернутися на гарячу лінію КП «Житомиртранспорт»: 067 503 21 26, 093 503 21 26.

Як повідомляв Житомир.info 10 вересня, у Житомирі з чотирьох маршрутів зняли кондукторів, через рік в усіх тролейбусах працюватимуть лише водії.

Чим займається Служба контролю громадського транспорту, дивіться тут.

Нагадаємо, що у 2017 році влада міста хотіла, щоб кондуктори перевчалися на водіїв і не втратили роботу через валідатори.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кондуктор тролейбус гроші ТТУ  
Матеріали по темі