Суспільство

Екологи нарахували 530 млн грн збитків, завданих довкіллю Житомирської області внаслідок російських обстрілів

4 August 2022, 11:03

Державна екологічна інспекція Поліського округу продовжує розрахунки збитків, завданих російською федерацією навколишньому середовищу. Лише пожежі на нафтобазах у Житомирській області завдали збитків довкіллю на понад 478 млн грн.

Про це 4 серпня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Ракетно-бомбовими ударами російської федерації забираються не тільки людські життя, а і знищуються об’єкти критичної, військової, цивільної інфраструктури, завдяки чому завдається непоправна шкода навколишньому природному середовищу. Результатами таких ударів є забруднення земель хімічними речовинними, забруднення водних артерій, забруднення атмосферного повітря значними викидами небезпечних забруднюючих речовин, накопичення канцерогенного сміття, наслідки чого українці відчуватимуть на собі не один рік», - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 04.04.2022 № 167 затверджено «Методику визначення розмірів шкоди, завданої землі, грунтам та від 13.04.2022 № 175 затверджено «Методику розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди».

Використання даних Методик дозволяє Інспекції нараховувати шкоду за земельних ресурсів, забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинам, які виділяються під час горіння (складів паливно мастильних матеріалів, лісових пожежах, інших пожежах), а саме: оксиди азоту, аміак, сірчистий ангідрид, бенз(а)пирен, оксиди вуглецю, метали та їх сполуки, що значно впливає на якість атмосферного повітря та в подальшому на здоров’я людини.

Станом на сьогоднішній день вже розраховано збитків завданих діями рф в сумі 530 219 651 грн, а саме:

- за забруднення атмосферного повітря по фактам пожеж по нафтобазам, які знаходяться на території Житомирської області і були пошкодженні внаслідок ракетно-бомбових ударів агресора розраховано збитки в загальній сумі - 478 443 381 грн.;

- внаслідок пошкодження нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» стався витік нафтопродуктів на земельну ділянку та у водний об’єкт – сума збитків становить 11 477 430 грн.;

- внаслідок бойових дій було збито літак Збройних Сил України, який здійснив падіння на лісовий масив, в якому лісогосподарську діяльність здійснює ДП «Шепетівський військовий лісгосп». Спільно з працівниками лісового господарства проведено обстеження місця падіння літака та встановлено, що на загальній площі 0,9 га пошкоджено 652 дерева різних порід з послідуючим їх горінням. Загальний розмір шкоди склав 4 502 672, 10 грн.;

- в результаті ракетного обстрілу здійсненого окупантами по лісам Житомирщини, постраждали державні підприємства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства: ДП «Коростенське ЛМГ», ДП «Народицьке СЛГ», ДП «Овруцьке СЛГ», ДП «Радомишльське ЛМГ», ДП «Коростишівське ЛГ».

Під час горіння лісових масивів (у 15 випадках лісових пожеж) відбулось забруднення атмосферного повітря неорганізованими викидами забруднюючих речовин на загальній площі лісових насаджень 21,55 га. Загальний розмір шкоди завданий атмосферному повітрю склав 35 796 168 грн.

Нагадаємо, 29 червня екологи повідомили, що пожежі у лісах Житомирської області, спричинені ракетними обстрілами, завдали шкоди повітрю на 36 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, 26 травня 2022 року екологи повідомили, що збитки довкіллю від пожеж на обстріляних нафтобазах у Житомирській та Рівненській областях склали 225 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологія екологічний злочин екологи довкілля забруднення повітря 
Матеріали по темі