Події

Затриманого на хабарі керівника житомирського ОЛЦ хотіли арештувати, але суд відпустив під заставу в 130 тис. грн

15 September 2022, 17:18

Виконуючому обов'язки директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (колишній обласний лабораторний центр) Роману Зелінському 6 вересня оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3. ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) і хотіли обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але суд відмовив.

Про це йдеться в оприлюдненій 14 вересня ухвалі Корольовського районного суду м.Житомира від 7 вересня 2022 року.

«07.09.2022 слідчий за погодженням з прокурором звернувся до Корольовського районного суду міста Житомира з клопотанням про застосування до підозрюваного ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 (шістдесят) діб, у кримінальному провадженні №12022060000000387 від 29.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. У клопотанні вказується, що СУ ГУНП в Житомирській області проводиться досудове розслідування за підозрою ОСОБА_1, який будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, діючи умисно, одержав для себе неправомірну вигоду. Вказані обставини органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 3. ст. 368 Кримінального кодексу України. 06.09.2022 ОСОБА_1 повідомлено про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3. ст. 368 Кримінального кодексу України», - зазначається в ухвалі.

Покарання, передбачене ч. 3. ст. 368 КК України – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Скріншот з ухвали суду

Прокурор та слідчий у судовому засіданні подане клопотання підтримали, надали пояснення аналогічні викладеним у клопотанні та просили клопотання задовольнити. Слідчий додатково зазначив, що покази свідка (який давав хабар – ред.) є важливими для досудового розслідування, а в разі застосування до підозрюваного більш м`якого запобіжного заходу є ризик впливу підозрюваного на свідка.

Три захисники Романа Зелінського висловилися проти такого запобіжного заходу, і взагалі – підозра необґрунтована і їх підзахисний злочину не вчиняв. Підозрюваний у судовому засіданні підтримав пояснення захисників і теж заперечував проти застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Скріншот з ухвали суду

Зрештою суд вирішив відмовити у задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до керівника ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 130 тисяч гривень.

Також на Зелінського покладені такі обов`язки:

прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

не відлучатися за межі Житомирської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним, свідками у кримінальному провадженні, коло яких має визначити та повідомити підозрюваному слідчий або прокурор органу досудового розслідування;

здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

«Строк дії покладених на підозрюваного обов`язків встановити на два місяці, тобто до 06 листопада 2022 року», - йдеться в ухвалі суду.

Ухвала суду підлягає негайному виконанню після її оголошення. Підозрюваного звільнили з-під варти в залі суду.

Також зазначається, що ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту оголошення та набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційну скаргу подали, перше засідання по справі Житомирського апеляційного суду відбулося 12 вересня, наступне призначене на 21 вересня 2022 року.

Нагадаємо, Житомир.info з власних джерел у правоохоронних органах стало відомо, що 5 вересня на хабарі затримали нового керівника ОЛЦ Романа Зелінського: 1 тис. доларів він вимагав за сприяння призначенню кандидата на посаду в державній установі. Станом на 15 вересня жодна офіційна інформація від правоохоронних органів про цю подію не оприлюднена.

15 червня 2022 року під час робочого візиту в Житомир заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін представив колективу Житомирського обласного лабораторного центру нового керівника – Романа Зелінського. Згодом ОЛЦ був перейменований в Центр контролю та профілактики хвороб, Зелінський став в.о. гендиректора установи.

Як повідомляв Житомир.info, Роман Зелінський в жовтні 2014 року виграв конкурс і був призначений на посаду начальника управління охорони здоров’я Житомирської міської ради. До призначення Зелінський працював головним лікарем Баранівської райлікарні. В 2010 році був обраний депутатом Житомирської облради від Партії регіонів. Але в лютому 2014 року написав заяву про вихід із фракції ПР. Наприкінці березня 2016 року Романа Зелінського звільнили з посади начальника управління охорони здоров’я Житомирської міської ради «за власним бажанням». 13 грудня 2021 року Роман Зелінський подавав декларацію кандидата на посаду директора департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, але конкурс не відбувся, бо кандидат не прийшов.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар ОЛЦ Зелінський запобіжний захід суд застава  
Матеріали по темі