Влада

Влада Житомира хоче затвердити спеціальну програму, щоб за п’ять років забезпечити житлом 110 молодих сімей

17 November 2022, 13:24

Влада підготувала міську Програму забезпечення житлом на території Житомирської міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки.

Проєкт рішення сесії про затвердження програми оприлюднений 16 листопада на сайті міської ради.

Головний розробник програми – управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради, співрозробник – Житомирське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

«Забезпечення житлом 110 сімей та громадян, будівництво (придбання) 6,5 тис. кв. м житла, поліпшення демографічної ситуації в місті, заохочення до працевлаштування», - так визначений очікуваний результат від п’ятирічної реалізації програми.

Досягнути заявлених цілей планують шляхом іпотечного кредитування житла на основі пільгових довготермінових кредитів та надання часткової компенсації відсотків за кредитами, отриманими позичальниками в банках на будівництво (придбання) житла.

«Станом на 1 січня 2022 року на квартирному обліку у виконавчому комітеті міської ради перебуває 8658 сімей. В Житомирському регіональному управлінні Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» зареєстровані та перебувають в рейтингу на отримання пільгового довготермінового кредиту на будівництво (реконструкцію) та придбання житла у м. Житомирі – 73 молоді сім’ї. На сьогоднішній день значну увагу потрібно приділити мешканцям громади, що втратили житло внаслідок збройної агресії російської федерації та внутрішньо переміщеним особам в частині забезпечення їх житлом. Станом на 24 жовтня 2022 року в Житомирській територіальній громаді пошкоджені 289 житлових будинків, з них 46 – багатоквартирні. Станом на 4 серпня 2022 року на території Житомирської територіальної громади зареєстровано 8604 внутрішньо переміщених осіб, які перемістились із зони ведення активних бойових дій, наявність тенденції до їх збільшення у зв’язку з активними бойовими діями, а також тим, що значна кількість ВПО не має наміру або можливості повертатись назад до постійного місця проживання. Доступ до якісного житла – це ключова передумова збереження людського капіталу України. Розв’язання вищезазначених проблем можливе шляхом розробки Програми забезпечення житлом та території Житомирської міської територіальної громади на 2023-2027 роки», - йдеться в проєкті програми.

Прогнозований обсяг фінансування на п’ять років – 147 млн 374 тис. грн, з яких 23 млн 687 тис. грн – кошти міського бюджету, 23 млн 687 тис. грн – кошти державного бюджету, 100 млн грн – інші джерела фінансування.


Право на отримання кредиту мають молоді сім’ї та одинокі молоді громадяни, які згідно з законодавством визначені такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:

сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;

неповна сім’я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину);

одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Нагадаємо, 2 серпня Уряд затвердив для державної компанії «Укрфінжитло» умови забезпечення доступного іпотечного кредитування для чотирьох категорій громадян. В жовтні в тестовому режимі запрацювала нова державна програма доступного кредитування для українців «єОселя».

Як повідомляв Житомир.info, на початку жовтня 2022 року в Житомирській області сім’ям переселенців дали 8 соціальних квартир, куплених за кошти держбюджету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада програма житло кредитування Держмолодьжитло  
Матеріали по темі