Місто

Житомирські комунальники розповіли про відновлення роботи водоканалу та теплокомуненерго, енергетики – про ситуацію в області

24 November 2022, 15:29

Після чергового масованого удару російськими ракетами по енергосистемі України 23 листопада, Житомирщина опинилась у блекауті. Як фахівці на зараз стабілізують ситуацію в області розповідає керівник АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета.

«Вчора після ударів, фактично 98% області було без електроенергії. Вчора нам вдалося до третьої години ночі підключити близько 400 тисяч споживачів. Найскладніша ситуація на півночі. Там фактично блекаут. Думаю, що до кінця дня ситуація буде суттєво виправлена, але це залежить від потужностей і генерації, якою ми можемо оперувати. На даному етапі відключено більше 520 тисяч споживачів по Житомирській області - це для збалансування системи. Штучне відключення, оскільки ми балансуємо споживання і генерацію. Якщо виробляється більше електроенергії, ніж споживається, росте напруга і стається аварія. Якщо більше споживається, ніж виробляється - напруга падає і стається аварія. Тому, щоб такого не ставалося, ми повинні йти синхронно».

Разом із тим керівник обленерго зауважує: окрім ворожих обстрілів, роботи додають і погодні умови. Тому енергетикам, подекуди, доводиться працювати на межі власних можливостей.

«За ніч було близько 200 поривів, через падіння дерев. обледеніння, сніг. Тому, хтось працює 24/7, а ми 36/7. Півтори доби люди на ногах, щоб збалансуватися і ремонтувати», - додає Олексій Шекета.

Зрештою, завдяки злагодженій роботі фахівців, потужностей вистачило для відновленняводопостачання у Житомирі майже на 100%.

«Протягом ночі енергетики забезпечили електроживленням наші основні об’єкти і близько 99% забезпечено водопостачанням. Є проблематика з підкачуючими насосними станціями, які знаходяться або в ЦТП, або в самих будинках. Там де немає електроенергії вони не працюють і верхні поверхи без води. Але це всього лише близько 1% населення Житомира, всі решта ми водою забезпечили», - коментує директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик.

Директор водоканалу ділиться: готувалися до найгіршого та розробили графік підвозу води. Ознайомитися з ним можна на офіційному сайті підприємства, а краще завантажити його на телефон. Адже, він буде актуальний у разі відсутності централізованого водопостачання.

«У нас місто розбите на 13 зон, з них 15 пунктів видачі води передбачено. А в цілому ці 15 пунктів перетворюються в 75 точок видачі води, з 8.00 ранку до 20.00 буде доставлятися мешканцям, у випадку відсутності централізованого водопостачання», - каже директор КП «Житомирводоканал».

Зупинка роботи «Житомирводоканалу» може призвести до незворотних наслідків. Тому, щоб забезпечити безперебійну роботу підприємства у будь-яких умовах, вже пропрацьовують план «виживання», завдяки потужним генераторам, які мають прибути найближчим часом.

«Ми очікуємо близько 12 генераторів, потужністю від 25 кВт до 880 кВт. Від ЮНІСЕФ ми отримали три генератори, потужністю 40 кВт, 75 кВт і 150кВт. На даний момент, щоб включити станцію третього підйому є лише один - 150 кВт, для водопостачання першим і другим підйомами нам потрібно 800 кВт генератори. Однак, ми розробляли з міською радою варіант, якщо б станом на сьогодні не було електроенергії ми могли б включити по графіку насосні станції третього підйому по 2 години протягом дня, перевозячи один генератор. А центральна частина на жаль не має можливості забезпечити, бо другий підйом поки що без генератора, але ми очікуємо до 1 грудня, що вони прийдуть», - зазначає Роман Ілик.

Оприлюднений графік підвозу води до будинків житомирян дивіться тут

Не доведеться житомирянам і мерзнути у власних домівках. Принаймні, у «Житомиртеплокомуненерго» стверджують: ситуація контрольована.

«З 19 години до 1.00 ночі ми планово запускали котельні, пішли просадки і декілька котелень не могли запустится без тиску води. Ми все зробили. Перша запустилась в районі Польова, котельня на Жуйка, РК - 6 і потім вночі вже планово включали усе місто. На ранок не працювало лише дві котельні - провулок Паравозний, бо вона підключена до залізничної дороги, там не було електропостачання, там два будинки і Київська, 71 - сім будинків у центрі міста. Там постійно падала напруга, тому не могли запуститися. На даний час все місто працює. На повну стабілізацію міста уходить дві - три доби, на жаль», - пояснює директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

На випадок надзвичайної ситуації, на «Житомиртеплокомуненерго» теж планують використовувати надпотужні генератори. Аби не дати замерзнути ні системі, ні житомирянам.

«13 генераторів – 40кВт на офіс і на систему обліку, два по 100 кВт, три по 250 кВт, сім по 500 кВт і один на 1,600 МВт. По-перше, ми забезпечимо великі районні котельні, які забезпечують соціальну сферу: лікарні, шкільні і дошкільні заклади. Для того, щоб нам вийти на повний обсяг потрібно робити примусове приєднання. Тому, поки, ми будемо робити аварійно-технічне приєднання, щоб не допустити різких виходів з ладу обладнання, різких розморожувань», - зауважив директор КП «Житомиртеплокомуненерго».

Врешті, станом на 24 листопада комунальники запустили усі важливі критичні об’єкти для життя міста та його жителів.

Нагадаємо, начальник ОВА Віталій Бунечко розповідав, що в Житомирській області станом на 12:00 24 листопада 2022 року без світла залишалася половина жителів, найскладніша ситуація на півночі області. На ранок 24 листопада в Житомирі водопостачання було відновлене на 90%, котельні включені не всі, бо в деяких районах ще відсутнє електропостачання і не всі житомиряни забезпечені електроенергією.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 23 листопада 2022 року житомиряни грілися та заряджали гаджети в «Пунктах незламності», В одному з таких пунктів люди були і вранці 24 листопада. Адреси таких пунктів у Житомирі та селі Вереси дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електропостачання Шекета обленерго водоканал Ілик теплокомуненерго Рогожин котельня 
Матеріали по темі