Влада

Прем’єр-міністр закликав обленерго мінімізувати нерівномірне відключення споживачів

29 November 2022, 17:26

Завдання обленерго – мінімізувати нерівномірне відключення споживачів: не допустимо, щоб в одних будинках світла не було по 20-30, а інколи 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово.

Про це у промові на засіданні Уряду 29 листопада сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль

«Обленерго – розподільчі компанії, які відповідальні за поставку електроенергії безпосередньо споживачам – зараз мають можливість визначати, за якими графіками чергувати це постачання. Працює це наступним чином. «Укренерго» доводить до обленерго обсяги споживання, які можна поставити в той чи інший регіон від електростанцій. Далі вже обленерго визначають – кого вони вимкнуть, щоб дотримуватися встановлених лімітів. Зараз перед обленерго стоїть два завдання: не перевищувати надані НЕК «Укренерго» ліміти, адже саме через це доводиться застосовувати екстрені відключення. І по-друге, мінімізувати нерівномірне відключення споживачів. Що саме мається на увазі – не допустимо, щоб в одних будинках світла не було по 20-30, а інколи 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово. Це питання справедливості. Також попрошу місцеву владу долучитись до комунікації та пояснити людям, чому деякі будинки не відключають, з яких причин, з якими об’єктами критичної інфраструктури вони пов’язані», - сказав глава Уряду.

Він також нагадав, що наразі виробництво електроенергії в країні покриває 70% від потреб у споживанні, а 30% – дефіцит, який корегується обмеженнями споживання.

«Так, ситуація складна, є дефіцит. Але при дефіциті в системі в 30%, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури, для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб. Цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у людей вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день», - наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр назвав два ключові компоненти для покращення ситуації: потужна протиповітряна оборона, яка здатна захистити наше небо, і швидкі ремонти пошкодженого енергетичного обладнання.

«Стосовно ППО. За останній місяць є суттєвий прогрес. Насамперед завдяки постачанню сучасних західних систем. За лідерства Президента Володимира Зеленського ми постійно ведемо перемовини з нашими західними партнерами про збільшення цих поставок. Другий аспект – ремонти та постачання додаткового енергетичного обладнання. Зараз у Європі практично немає країн, які б не допомагали нам у цьому напрямку. Вчора ми приділили особливу увагу цьому питанню в розмові з міністрами закордонних справ Естонії, Латвії, Литви, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Ісландії. Для прикладу, тільки Литва передала нам 114 трансформаторів. Інші країни виділяють кошти та обладнання, аби допомогти Україні пережити зиму. Важливу підтримку надає не лише Європа, але й США, Канада та Японія. Водночас потрібно розуміти, що виробництво, ремонт та встановлення нового енергетичного обладнання – це надзвичайно складний технологічний процес, який у мирний час міг займати багато місяців. Сьогоднішній час не мирний, а тому намагаємося місяці перетворити в тижні, а тижні – у дні. Тисячі енергетиків для цього працюють щодня та щоночі», - сказав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, у вечірньому зверненні 24 листопада мер Сергій Сухомлин відповів на поширене запитання житомирян щодо того, що в сусідньому будинку є світло, а в їхньому нема.

Як повідомляв Житомир.info, через складну ситуацію в енергетичній системі країни, яка загострилася після ворожих обстрілів 23 листопада 2022 року, у Житомирі не було світла води та теплопостачання. Ввечері 23 листопада в місті почали відновлювати електропостачання, які відключили після 14:30 після масованих ракетних ударів російських окупантів по інфраструктурних об’єктах в різних регіонах України. Станом на ранок 24 листопада ситуація стабілізувалася, майже всі котельні запрацювали, а з водопостачанням були 85% житомирян. Згодом в ефірі національного телемарафону мер Сергій Сухомлин повідомив, що в Житомирі водопостачання відновили на 90%, без тепла залишаються райони, де ще не відновили електропостачання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електроенергія Шмигаль відключення електропостачання КМУ обленерго 
Матеріали по темі