Влада

Інститут під керівництвом ексрегіонала незаконно здав в оренду 25 га землі біля Житомира для вирощування сої

9 December 2022, 17:33

За позовом Житомирської окружної прокуратури рішенням Господарського суду Житомирської області визнано недійсним удаваний договір підряду та зобов’язано сільськогосподарське товариство звільнити земельні ділянки державної власності площею 25 га, що у Житомирському районі.

Про це 8 грудня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Прокурори окружної прокуратури встановили, що у квітні 2021 року Інститутом сільського господарства Полісся на підставі удаваного договору підряду на вирощування сої передано в оренду приватному товариству значний масив землі державної власності вартістю 10,2 млн грн для сільськогосподарського виробництва. Проте такий правочин порушує інтереси держави у сфері земельних відносин, оскільки ці землі можуть використовуватися лише для дослідних та навчальних цілей, а Інститут взагалі не має права ними розпоряджатися. Житомирською окружною прокуратурою вжито заходів представницького характеру та зобов’язано користувача повернути землі державі», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, з 2018 року Інституту сільського господарства Полісся очолює колишній голова Житомирської облдержадміністрації та ексочільник обласної організації Партії регіонів Сергій Рижук.

Рішення, про яке йдеться у повідомленні прокуратури, було ухвалене Господарським судом Житомирської області 24 листопада 2022 року і оприлюднене лише 8 грудня. В матеріалах суду зазначається, що земельну ділянку площею 25 га на території Вересівської сільради здали в оренду ТОВ «Агро Голд Полісся»: на протязі останніх 15 років земельна ділянка, на якій мало місце спільне вирощування сої, не оброблялася, саме тому було укладено договір підряду на спільне вирощування насіння сої в 2021 році на умовах форварду.

Зауважимо, що договір був укладений 19 березня 2021 року, а провадження за позовною заявою прокуратури відкрили в січні 2022 року. Інституту сільського господарства Полісся НААН України доводив суду, що вказаний договір вже втратив силу, тому предмету доказування не існує.

Скріншот з рішення суду

Також цікаво, що ТОВ «Агро Голд Полісся» було зареєстроване за місяць до укладання договору оренди земельної ділянки – 16 лютого 2021 року. Власником та керівником товариства є Куцак Ірина Петрівна з села Глибочиця Житомирського району, вона також зареєстрована як ФОП з основним видом діяльності – роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами.

Господарський суд Житомирської області вирішив:

визнати недійсним договір №1 підряду на вирощування насіння сої від 19.03.2021, укладений між Інститутом сільського господарства Полісся Національної академії аграрних наук України та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агро Голд Полісся»;

зобов`язати ТОВ «Агро Голд Полісся» звільнити земельну ділянку площею 25 га, що перебуває у постійному користуванні Інституту сільського господарства Полісся Національної академії аграрних наук України;

стягнути з Інституту сільського господарства Полісся на користь Житомирської обласної прокуратури 2270 грн сплаченого судового збору;

стягнути з ТОВ «Агро Голд Полісся» на користь Житомирської обласної прокуратури 2270 грн сплаченого судового збору.

Тобто фактично за позовом прокуратури визнали недійсним договір, дія якого, за запевненням представників інституту, і так закінчилася. Чи покарають когось за незаконне використання 25 га землі та отримання прибутків від зібраного врожаю сої – наразі невідомо.

Як повідомляв Житомир.info, 15 липня 2022 року мер Житомира вперше розповів про пропозицію від Товариства Червоного Хреста розмістити будиночки для біженців в Житомирській громаді. Обіцяні будинки від ТЧХУ матимуть площу 45 кв. м і розраховані на одну родину, вони будуть з меблями, кухнею і всім необхідним для життя. 25 серпня Житомирська обласна військова адміністрація разом з Житомирською міською радою підписали з Товариством Червоного Хреста України меморандум про партнерство та співпрацю, в якому йдеться про встановлення 40 каркасних будинків в Житомирі, які зможуть забезпечити житлом понад 200 переселенців зі Сходу та Півдня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура земля інститут Рижук соя оренда  
Матеріали по темі