Економіка

НАЗК внесло французьку корпорацію Auchan до переліку міжнародних спонсорів війни

23 February 2023, 15:17

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло французьку корпорацію Auchan Holding у перелік міжнародних спонсорів війни.

Про це 23 лютого повідомила пресслужба НАЗК.

«Ця корпорація зараз представлена в багатьох країнах світу та є однією з найбільших операторів роздрібних мереж, зокрема мережі продуктових гіпермаркетів Auchan (Ашан). Підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що, під час повномасштабного вторгнення росіі в Україну компанія відмовилась від припинення фінансування держави-терориста та не закрила свій бізнес в рф. Також завдяки журналістським розслідуванням The Insider, Le Monde і Bellingcat стало відомо, що від початку повномасштабного вторгнення російська дочірня компанія французького «Ашану» постачала товари російським військовим на окупованих українських територіях під виглядом «гуманітарної допомоги», а також допомагала з виконанням мобілізаційних заходів в рф», - йдеться у повідомленні.

Як «Ашан» постачав окупантам допомогу та сприяв проведенню мобілізації в росії ?

За інформацією журналістів, списки товарів, які постачались на окуповані території нібито як «гуманітарна допомога» насправді складалися із чоловічих шкарпеток, цигарок (які не можуть постачатися як гуманітарна допомога), запальничок та бритв, що ставить під сумнів гуманітарну мету такої «допомоги».

Зокрема, «Ашан» напряму причетний і до підтримки мобілізації в росії. Так, компанія збирала і передавала до військкоматів усю необхідну інформацію про своїх співробітників, після чого їх вже могли мобілізувати прямо з робочого місця.

Тобто «Ашан» в особі «Ашан росія» є прямим спонсором війни проти України.

«Для «Ашану» росія є другим за значенням ринком збуту після Франції. Лише у 2020 році російський «Ашан» сплатив 167 мільйонів доларів до російського бюджету. За підрахунками журналістів, це дорівнює вартості 15 літаків СУ-25, 42 танків, 222 ракет «Калібр», або 477 тисячам автоматів АК-74. Ми не можемо дозволити, щоби росія продовжила отримувати ці кошти, за які потім вбиває українців. Ми хочемо, щоби будь-яким компаніям було соромно співпрацювати із вбивцями. Інститут репутації має діяти, тому ми внесли «Ашан» у перелік міжнародних спонсорів війни», - заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

Зазначається, що раніше НАЗК вже внесло до переліку міжнародних спонсорів війни наступні компанії: Procter&Gamble, OpenWay Group, Danieli, TMS Tankers Ltd., Minerva Marine Inc., Thenamaris Ships Management, Delta Tankers Ltd., Dynacom Tankers Management Ltd., Leroy Merlin, ComNav Technology, Mondi Group/Mondi PLC, eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry та Bonduelle. Усі включені до цього переліку компанії вносяться до бази даних World-Check від міжнародної компанії London Stock Exchange Group з метою захисту фінансового сектора від спонсорів російської війни.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2017 року стало відомо, що «Ашан Рітейл Україна» підписав угоду з українським дистриб’ютором «Караван» щодо викупу його активів. З листопада 2017 року в житомирському ТРЦ «Глобал» працює гіпермаркет «Ашан».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК гіпермаркет Ашан війна  
Матеріали по темі