Події

Справу командира взводу з Житомирської області, який побив строковика, направили до суду

5 April 2023, 09:22

До суду передали справу командира взводу з Житомирщини, який «виховував» солдата кулаками.

Про це 5 квітня повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

«Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо командира взводу однієї з військових частин Житомирщини, який застосував фізичну силу до підлеглого. Обвинувальний акт направлено до суду», – йдеться у повідомленні.

У ДБР нагадують, що інцидент трапився 11 березня 2023. Молодший лейтенант вирішив «провчити» солдата-строковика, який нібито перебував на військовій службі в стані алкогольного сп’яніння. Проте замість правових методів впливу він вирішив застосувати силу. Командир завдав юнаку кілька ударів по тулубу. В результаті потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження.

«Виховна бесіда» потрапила на відео, яке було оприлюднено у мережі Інтернет.

15 березня 2023 року військовому було повідомлено про підозру та відсторонено від займаної посади. Молодший лейтенант свою провину визнав. Він обвинувачується у застосуванні насильства щодо підлеглого, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Процесуальне керівництво здійснює Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони.

Як повідомляв Житомир.info, 12 березня 2023 року у мережі оприлюднили відео, на якому офіцер ударами рук та ніг «виховує» підлеглого. Згодом молодший лейтенант Віктор Вітусевич пояснив, що це було покарання за вживання алкоголю. А наступного дня солдат 190-го навчального центру, Богдан Федоренко записав відео з проханням не гнобити його командира Віктора Вітусевича, бо це побиття начебто просто жарт. У навчальному центрі, де стався інцидент, розпочали службове розслідування.

13 березня пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила про розпочате розслідування за фактом побиття офіцером солдата в одній із військових частин у Житомирській області.

16 березня Офіс генпрокурора інформував, що офіцеру повідомлено про підозру за фактом перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України), покарання за зазначеною статтею – позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. Стосовно командування військової частини складено адміністративний протокол за фактом недбалого ставлення до військової служби у зв’язку з несвоєчасним повідомленням прокурора та ДБР про вчинений у військовій частині злочин (ч. 2 ст. 172-15 КУпАП).

17 березня «Українська правда» з посиланням на коментар пресслужби ДБР повідомляла, що суд відправив під цілодобовий домашній арешт командира взводу однієї з військових частин Житомирщини, який побив солдата-строковика в навчальному центрі.

Інтерв’ю з житомирським адвокатом про фізичне насилля в армії, невиплату грошового забезпечення і звільнення зі служби за 15 березня 2023 року дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: офіцер побиття бійка ДБР солдат навчальний центр  
Матеріали по темі