Події

Верховний суд не задовольнив скаргу прокурора, який просив позбавити житомирську вчительку-колаборантку права викладати

17 April 2023, 12:03

Прокурор дійшов до Верховного суду, оскаржуючи вирок житомирській вчительці-колаборантці, вимагаючи їй суворішого покарання – позбавленням права займатись навчальною та виховною діяльністю. Проте Верховний суд залишив без змін ухвалу Житомирського апеляційного суду (який погодився із судом першої інстанції). Таким чином, вчительці української мови, засудженої за колабораціонізм, остаточно призначено покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, на строк 10 років.

Постанову щодо вказаної кримінальної справи Верховний суд України ухвалив 4 квітня 2023 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень постанову оприлюднили 7 квітня.

«Вироком Богунського районного суду м. Житомира від 22 червня 2022 року ОСОБА_6 засуджено за ч. 1 ст. 111-1 КК України до покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування строком на 10 років. Ухвалою Житомирського апеляційного суду від 03 листопада 2022 року вирок районного суду залишено без змін. Не погоджуючись з рішенням апеляційного суду, прокурор подав касаційну скаргу, в якій посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, просить скасувати рішення апеляційного суду і призначити новий розгляд кримінального провадження у суді апеляційної інстанції», – йдеться в історії справи.

Також у матеріалах суду описані обставини кримінального правопорушення: так, жителька Житомира, вчителька української мови у ЗОШ № 8, проводила колабораційну пропаганду серед своїх колег, безпосередньо у школі під час засідання методоб’єднання вчителів-мовників. Зокрема, зазначала, що українські ЗМІ неправдиво висвітлюють події про окупацію російськими військовими міст і сіл, і всі їхні сюжети про розстріли жителів Бучі – «постановочні».

Скриншот з постанови Верховного суду

У постанові йдеться про те, що «в обґрунтування своїх вимог прокурор зазначає про те, що апеляційний суд необґрунтовано погодився із рішенням суду першої інстанції про правильність призначення засудженій покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, що призвело до збереження за нею права обіймати посаду вчителя або займатися педагогічною діяльністю, оскільки її злочинні дії не були пов`язані з навчальною та виховною діяльністю учнів, зокрема осіб віком до 18 років. До того ж сторона обвинувачення стверджує, що апеляційний суд повною мірою не врахував обставин вчиненого кримінального проступку, місця його скоєння, зокрема того, що ОСОБА_6 , виконуючи обов`язки вчителя та перебуваючи на своєму робочому місці, своїми запереченнями та закликами порушила правила педагогічної етики, особистим прикладом показала зневажливе ставлення, спаплюження принципів патріотизму, толерантності, гуманізму, суверенітету і територіальної цілісності України».

Скриншот з постанови Верховного суду

Однак колегія суддів не встановила істотних порушень вимог кримінального процесуального закону та неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність.

«Ухвала апеляційного суду мотивована належним чином та відповідає вимогам статей 370, 419 КПК України. Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність, які були би підставами для скасування судових рішень при перевірці даного кримінального провадження, колегією суддів не встановлено», – стверджують у Верховному суді.

Тож Верховний суд ухвалу Житомирського апеляційного суду від 3 листопада 2022 року залишив без зміни, а касаційну скаргу прокурора – без задоволення.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 22 червня 2022 року Богунський районний суд м. Житомира виніс вирок вчительці місцевої школи, яка перед колегами виправдовувала дії збройних сил російської федерації, переконувала, що необхідно відновити дружні стосунки України та рф, а відеосюжети з Бучі називала «постановочними». За колабораційну діяльність суд призначив їй покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, строком на 10 років.

30 червня 2022 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала, що прокуратура наполягає на суворішому покаранні для вчительки української мови і подала апеляцію на вирок суду, просячи, аби її позбавили права займатись навчальною та виховною діяльністю на цей же строк (10 років).

Як повідомляв Житомир.info, 11 червня 2022 року управління СБУ в Житомирській області інформувало про викриття в колабораціонізмі вчительки української мови однієї із шкіл обласного центру: жінка переконувала колег, що путін хоче врятувати український народ від «бандерівців».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колаборант колабораціонізм суд вирок вчителька апеляція касація Верховний суд ухвала  
Матеріали по темі