Економіка

Минулого року товарооборот Житомирської області з Польщею склав 292,3 млн дол, імпорту більше

20 April 2023, 09:42

Польща впевнено входить у топ-десять найбільших торгових партнерів Житомирщини, загальний обсяг залученого польського капіталу становить більш ніж 2,5 мільйони доларів, за підсумками 2022 року товарооборот області з Польщею склав 292,3 млн дол. США.

Про це йдеться в інформаційній довідці ОДА про стан співробітництва з Республікою Польща, підготовленій до зустрічі керівників області з польською делегацією Сілезького воєводства.

«Експортних операцій здійснено на суму 123,6 млн дол. США, що на 40,6% більше ніж за 2021 рік, імпортних операцій здійснено на суму 168,7 млн дол. США, що у 2 рази більше показника минулого року. Сальдо зовнішньої торгівлі від’ємне і становить 45,1 млн дол. США. У товарній структурі експорту переважали: деревина і вироби з деревини – 16,7% від загального експорту країни, насіння і плоди олійних рослин – 13,9%, електричні машини – 12%, зернові культури – 8,9%, котли і машини – 7,1%, жири та олії тваринного або рослинного походження – 6,4%, керамічні вироби – 6,4%, вироби з каменю, гіпсу, цементу – 4,6%. Експорт товарів до Республіки Польща здійснювали 238 суб’єктів господарювання області, серед яких такі підприємства: АТ «Житомирський маслозавод», ПАТ «Малинська паперова фабрика-Вайдманн», ПАТ «Ліктрави», ПАТ «Пиво-безалклгольний комбінат «Радомишль»», ТОВ Фірма «Новофарм-Біосинтез», ТОВ з ІІ «Ферпласт - Україна», ТОВ «Кольза», ТОВ «Завод металоконструкцій Укрсталь Житомир», ТОВ «ДП Рельполь-Альтера», ТОВ «Церсаніт Інвест», ТОВ «Житомирський картонний комбінат», ТОВ «Мекопрінт Україна», підприємства лісової галузі та інші», - зазначається в інформації.

У структурі імпорту вагому частку займали: палива мінеральні, нафта та продукти її перегонки – 61,7%, електричні машини – 8%, керамічні вироби – 5,5%, пластмаси та полімерні матеріали – 4,9%, екстракти дубильні – 3%. Імпорт товарів з Республіки Польща здійснювали 115 суб’єктів господарювання області, серед яких такі підприємства: АТ «Житомирський маслозавод», ПАТ «Малинська паперова фабрика-Вайдманн», ПАТ «Бердичівська фабрика одягу», ТОВ «Юнігран», ТОВ «Котлозавод «Крігер»», ТОВ «ДП Рельполь-Альтера», ТОВ «Агрофірма «Відродження»», ТОВ «Вівад 09» та інші підприємства.

За участі польських інвесторів на території області утворено 25 підприємств, які дають робочі місця для майже 10 тисяч жителів громад, найбільш потужні:

ТОВ «Церсаніт-Інвест» (Звягельський р-н) – виробництво керамічної плитки та сантехніки (інвестиції зареєстровані через Кіпр);

ТОВ «Церсаніт Мінералз» (Звягельський р-н) – добування піску, гравію, глин і каоліну;

ТОВ «Мекопрінт Україна» (Житомирський р-н) – виробництво інших видів електронних і електричних проводів і кабелів;

ТОВ «А- Вікт» (м. Бердичів) – виробництво машин і устаткування для сільського та лісового господарства;

ТОВ «Інко-Фуд Україна» (м. Бердичів) – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна;

ТОВ «ДП Рельполь-Альтера» (Житомирський р-н) – виробництво електророзподільної та контрольної апаратури;

СТОВ «Добра ферма 2011» (Житомирський район) – вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур;

ТОВ «Альянс-граніт» (Звягельський р-н) - різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю;

ТОВ «Юка-Інвест» (Житомирський район) – виробництво промислового холодильного та вентиляційного устаткування та інші.

Нагадаємо, 9 листопада 2021 року Житомир розпочав співпрацю з Метрополією польських міст Гданськ, Ґдиня та Сопот.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 3 травня 2022 року влаштували ходу по вулиці Михайлівській з прапорами України та Польщі, аби привітати поляків з державним святом – Днем Конституції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Польща товарообіг імпорт експорт інвестиції 
Матеріали по темі