Влада

Житомирська облрада скасувала своє рішення, яким шість років тому передавала монастирю УПЦ МП 23,9 га землі

27 April 2023, 15:09

Депутати Житомирської обласної ради вирішили скасувати своє рішення, ухвалене в травні 2017 року, про надання дозволу монастирю УПЦ МП на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 23,9 га.

Скасування дозволу було другим пунктом рішення «Про діяльність Української Православної Церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із Російською Православною Церквою», яке ухвалили на черговій сесії облради 27 квітня 2023 року. А перший пункт стосувався заборони УПЦ, яка має канонічний зв’язок російською православною церквою.

В коментарі після сесії в.о. голови обласної ради Володимир Ширма заявив, що обласна рада має право скасувати рішення про землю для монастиря УПЦ, бо воно «до кінця не реалізовано».

«Рішення, яке було прийняте в 2017 році, ми сьогодні відмінили, воно стосувалося громади Чоповичів, там стояло питання про виділення земельної ділянки для монастиря. Сьогодні проголосували за відміну цього рішення, тому що воно до кінця не реалізовано. Обласна рада, відповідно до роз’яснень Конституційного суду, має право відмінити те рішення, яке не було реалізовано. Це землі лісового фонду, облагролісу. Для того, щоб передати землі лісового фонду, обласна рада прийняла таке рішення, потім його треба погоджувати з Кабінетом міністрів. Наскільки я проінформований, на сьогоднішній день погодження Кабінету міністрів на передачу цієї земельної ділянки не було», - сказав Володимир Ширма.

Нагадаємо, 25 травня 2017 року депутати Житомирської облради з другої спроби надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою монастирю УПЦ МП: всього монастирю передали 23,9 га землі, в тому числі – 15,8 га, що знаходяться за межами смт Чоповичі Малинського району в Барвінківському лісництві дочірнього підприємства «Малинський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради. Спершу за рішення проголосував лише 31 депутат, а необхідно 33 голоси, втім після перерви голови за передачу землі знайшлися: 33 депутати «за» (нижче – результати голосування).

27 липня цього ж року на сесії збиралися скасувати рішення про відведення 23,9 га землі Ставропігійному жіночому монастирю на честь Афонської ікони Божої Матері УПЦ, але «за» проголосував лише 21 депутат з 62 присутніх. Зауважимо, що одностайно за скасування рішення були три фракції: Радикальної партії Ляшка, Об’єднання «Самопоміч» та ВО «Свобода», а ось Володимир Ширма, який на той час був головою обласної ради, голосував «проти».

А після сесії заступник голови облради Максим Вілівчук (ВО «Свобода») пояснював, чому монастирю УПЦ МП виділяють 23,9 га землі: «Частина цих земель під релігійними спорудами, частина земель знаходиться під господарськими, у них є на території деревообробне маленьке підприємство, у них є на території пасіка, викопана водойма. Там вже (на всій території) зроблений благоустрій, ще відбувається будівництво деяких споруд, келій, для проживання».

За даними Opendatabot, зараз у власності жіночого монастиря перебувають дві земельні ділянки площами 0,1 га та 1, 9 га.

Також нагадаємо, що у 2021 році був зроблений ще один крок щодо передачі землі у власність монастиря УПЦ: розпорядженням від 26 січня 2021 року, яке підписав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Уряд погодив зміну цільового призначення земельної ділянки комунальної власності площею 15,8 гектара, яка перебуває в постійному користуванні ДП «Малинський лісгосп АПК», з категорії земель лісогосподарського призначення (ліси) на категорію земель житлової та громадської забудови з метою вилучення земельної ділянки та подальшої передачі Житомирською обласною радою в постійне користування релігійній організації «Ставропігійний жіночий монастир на честь Афонської ікони Божої Матері» Української Православної Церкви для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій.

А перед цим, влітку 2020 року, облдержадміністрація, яку на той час вже очолював Віталій Бунечко, включила монастир УПЦ МП до проєкту «Мандруй Житомирщиною» та зробила відеопрезентацію.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська обласна рада під керуванням представника Партії регіонів Йосипа Запаловського рішенням від 23 січня 2014 року за зверненням Ставропігійного жіночого монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері УПЦ від 04.12.13 надавала дозвіл на розробку проєкту землеустрою для відведення земельних ділянок площею 20,6 га, тоді площа ділянки, яка належить ДП «Малинський лісгосп АПК», була на 3,3 га меншою – 12,5 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада земля монастир УПЦ Ширма проєкт землеустрою МП  
Матеріали по темі