Місто

Результати громадських слухань щодо будівництва католицької школи на Корбутівці: більшість зауважень житомирян відхилили

27 April 2023, 16:39

Житомирська міська рада оприлюднила результати розгляду пропозицій (зауважень) під час проведення громадських слухань щодо проєкту містобудівної документації «Детальний план території в районі пров. Річкового в м Житомирі».

Результати оприлюднені 27 квітня, громадські слухання були призначені на 15:00 год. 27 березня в пресцентрі міської ради.

«Мета зборів – розгляд, надання пропозицій та зауважень для врахування інтересів громадськості щодо проєкту містобудівної документації«Детальний план території в районі пров. Річкового в м. Житомирі». Під час громадських слухань 27.03.2023 письмових пропозицій не надійшло, усні пропозиції внесено до Протоколу. За визначений термін (з 13.03.2023 по 13.04.2023) надійшло 1 письмове звернення», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на земельній ділянці орієнтовною площею 1,7835 га передбачається нове будівництво закладу освіти – загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Андрія Шептицького на 576 учнів, будівля матиме чотири поверхи.

Результати розгляду.

Питання: Перенесення проєктуємої КНС (каналізаційної насосної станції), розгляд можливості розміщення КНС у верхній частині ділянки, ближче до вулиці Чуднівської, економічна та екологічна доцільність місця розташування каналізаційної насосної станції, збереження зелених насаджень, потужності та можливості прокладання мережі каналізування.

Відповідь: Враховуючи рельєф земельної ділянки, каналізаційну насосну станцію (КНС) дійсно доцільно розмістити поблизу місця приймання стоків, але з врахуванням діючих будівельних норм (додаток И.3 ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій», СЗЗ-20м). Враховуючи вищезазначене, розміщення проєктуємої каналізаційної насосної станції можливе та запропоновано вище по рельєфу, ближче до навчального корпусу школи (зміни на кресленнях арк.: 8, 9, 10, 11-МД). Тим самим, скорочено довжину каналізаційної мережі й зменшено порушення грунтового покриву лісовкритої території. Потужність КНС розраховується тільки на потреби функціонування школи та не буде мати великий обсяг. На стадії робочого проєктування у відповідності до наданих технічних умов буде вирішено оптимальний варіант каналізування (враховано).

Питання: Розміщення міні-зоопарку на території школи.

Відповідь: Відповідно таблиці Б.1 додатку Б ДБН В.2.2-3:2018 «Заклади освіти» «Склад та площі зон земельних ділянок закладів загальної середньої освіти» площа навчально-дослідної зони середньої школи на 2 паралелі (в тому числі теплиця, зоокуточок) становить 280 кв.м. В проєкті передбачена навчально-дослідна зона площею 312,8 кв.м. Пропозиція враховується у частині зміни назви «міні-зоопарк» на «зоокуточок» у відповідності до редакції ДБН, з можливістю утримання свійських тварин (зміни на кресленнях в експлікації будівель і споруд арк.: 8, 9, 10, 11-МД і у пояснювальній записці ст. 6 ПЗ ) (враховано частково).

Питання: Оцінка землі та вартість земельної ділянки, підстави використання бюджетних коштів та субвенцій, безкоштовної передачі земельної ділянки для приватної школи.

Відповідь: Питання не стосується містобудівної документації (відхилено).

Питання: Квартири в будівлі школи, їх кількість та площа.

Відповідь: Набір приміщень закладу буде сформовано на етапі робочого проектування (відхилено).

Питання: Інтерес громади в розміщенні приватної школи, доцільність збільшення площі ділянки.

Відповідь: Загальне питання розміщення приватних шкіл на території громади не стосується проекту містобудівної документації. Проектом розглядається питання визначення параметрів розміщення загальноосвітнього закладу на визначеній території. Площу земельної ділянки розраховано з урахуванням всіх параметрів об’єкту будівництва та забезпеченням розміщення необхідних структурних елементів у відповідності до діючих державних будівельних норм (відхилено).

Питання: Збереження зелених насаджень, забезпечення доступу громадян до водойми, огородження території школи.

Відповідь: Містобудівною документацією при плануванні території та розміщенні будівель враховано максимальне збереження зелених насаджень. Проекті рішення враховують можливість безперешкодного доступу жителів і гостей міста до узбережжя. Огородження території закладу освіти визначається робочим проектом у відповідності до діючих нормативних вимог (відхилено).

Питання: Доведення до громади технічних умов на водопостачання і каналізування школи, підключення до міських мереж.

Відповідь: Питання не відноситься до проектних рішень детального плану. Технічні умови надаються відповідними службами на стадії розроблення робочого проєкту (відхилено).

Питання: Будівництво бомбосховища.

Відповідь: Проектом передбачено використання підземного простору для будівництва підвального приміщення подвійного призначення: як захисну споруду і для загальних потреб закладу (арк. 11- ПЗ). Площа укриття буде визначена на стадії робочого проекту по розрахунку на відповідну кількість осіб згідно ДБН В.2.2-5-97 зі змінами «Захисні споруди цивільної оборони» (відхилено).

Питання: Ліфт для дітей з особливими потребами.

Відповідь: На стадії робочого проекту будуть враховані нормативні вимоги щодо забезпечення умов безбар’єрності в будівлі школи, у тому числі, щодо влаштування ліфта (відхилено).

Питання: Винесення за межі будівлі школи каплиці, відокремлення закладів освіти від релігії.

Відповідь: У проекті детального плану визначається параметри площі та поверховості будівлі. Перелік приміщень освітнього закладу буде сформовано на етапі робочого проектування. Школа «Всесвіт» вже працює. В ній на цей час навчається 206 учнів. Відокремлення закладів освіти від релігії не стосується містобудівної документації (відхилено).

Питання: Заборона розміщення житлових помешкань для сторонніх осіб, представників селезіанської громади.

Відповідь: Набір приміщень закладу буде сформовано на етапі робочого проектування (відхилено).

Питання: Не погодження розміщення на території учбового закладу підсобного господарства у вигляді міні-зоопарку для свійських тварин, теплиці та саду.

Відповідь: Відповідно таблиці Б.1 додатку Б ДБН В.2.2-3:2018 «Заклади освіти» «Склад та площі зон земельних ділянок закладів загальної середньої освіти» площа навчально-дослідної зони середньої школи на 2 паралелі (в тому числі теплиця, зоокуточок) становить 280 кв.м. В проєкті передбачена навчально-дослідна зона площею 312,8 кв.м. Пропозиція враховується у частині зміни назви «міні-зоопарк» на «зоокуточок» у відповідності до редакції ДБН, з можливістю утримання свійських тварин (зміни на кресленнях в експлікації будівель і споруд арк.: 8, 9, 10, 11- МД і у пояснювальній записці ст. 6 ПЗ ) ( частково враховано).

Питання: Збереження території школи в межах наявної земельної ділянки.

Відповідь: Для розміщення всіх структурних елементів навчального закладу існуюча територія колишнього дитсадка недостатня. Площу земельної ділянки розраховано з урахуванням всіх параметрів об’єкту будівництва та забезпеченням розміщення необхідних структурних елементів у відповідності до діючих норм ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій», ДБН В.2.2-3:2018 «Заклади освіти» (відхилено).

Питання: Вимоги до міської ради та інвестора щодо безоплатного навчального процесу.

Відповідь: Питання не стосується проектних рішень детального плану (відхилено).

Нагадаємо, у квітні 2021 загальноосвітня Салезіянська школа «Всесвіт» І-ІІ-ІІІ ступенів м. Житомира, яка заснована на власності релігійної організації делегатури (управління) Ордену Святого Франциска Сальського Львівської Митрополії Римсько-Католицької церкви в Україні, отримала в постійне користування 0,7835 га землі по провулку Річковому, 12-в на Корбутівці. В червні 2021 року Житомирська міська рада та школа «Всесвіт» підписала договір про наміри будівництва нового навчального корпусу на Корбутівці.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2018 року мер Житомира Сергій Сухомлин та настоятель Делегатури Ордену Святого Франциска Сальського Львівської Митрополії Римо-католицької церкви в Україні Мар’ян Куц підписали меморандум про співпрацю. Мова йшла про зведення нової будівлі для школи «Всесвіт». Для цього міська влада мала виділити земельну ділянку в мікрорайоні Корбутівка, на якій за кошти Ордену буде збудоване приміщення навчального закладу.

У квітні 2020 на сесії Житомирської міської ради депутати надали дозвіл на списання та демонтаж будівель колишнього дитсадка по провулку Річковому, 12-в, аби звільнити ділянку, на якій мають побудувати приміщення для приватної школи «Всесвіт».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа обговорення Корбутівка пров. Річковий будівництво 
Матеріали по темі