Події

У Бердичеві суд ув’язнив чоловіка, який назвався сином та виманив у випадкового співрозмовника 11 тис. грн

9 May 2023, 14:39

У Бердичеві суд ув’язнив чоловіка, який двічі поспіль обдурив по телефону випадкового співрозмовника та заволодів його коштами, – назвався сином та випросив 11 тис. грн.

Про це 9 травня повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«Бердичівський міськрайонний суд ухвалив вирок стосовно 40-річного мешканця Бердичева, якого обвинувачено у шахрайстві, вчиненому повторно ( ч.2 ст. 190 ККУ). Суд визнав чоловіка винним у заволодінні чужими коштами шляхом обману повторно та присудив 2 роки та 6 місяців позбавлення волі», – йдеться у повідомленні.

Йдеться про так зване телефонне шахрайство. Як встановив суд, у лютому цього року обвинувачений вирішив незаконно збагатитись та втілив у життя злочинну схему: на телефоні набрав випадковий номер, чоловікові, який відповів, назвався його сином та, скориставшись хвилюванням та розгубленістю, попросив «батька» терміново переказати на вказану картку гроші на купівлю нового телефона, оскільки його нібито зламався. Отримавши кошти потерпілого у сумі 3 тис. грн, обвинувачений знову зателефонував на той самий номер та повторно, вводячи в оману незнайомця, видурив у нього ще 8 тис. грн, які той переказав на три номери мобільних телефонів, які належать обвинуваченому. У подальшому останній обготівкував кошти через банкомат.

У судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою вину. При ухваленні вироку суд, серед іншого, врахував щире каяття, характер і ступінь небезпечності вчиненого злочину, який відноситься до нетяжких, дані про особу обвинуваченого, який раніше неодноразово судимий за злочини проти власності, нині щодо нього в Уманському міськрайонному суді перебуває ще два кримінальні провадження.

Вирок може бути оскаржений протягом 30-ти днів в апеляційному суді. Обвинуваченому продовжено тримання під вартою ще на два місяці.

Довідково від Бердичівського міськрайонного суду: ч.2 ст. 190 ККУ – шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, 30 березня 2023 року у поліції повідомляли, що в лютому цього ж року до правоохоронців звернувся житель райцентру із заявою про шахрайство. Потерпілий втратив 11 тис. грн, повіривши незнайомцеві, який під час телефонної розмови назвався його сином та попросив грошей для придбання нового мобільного. Причетним до шахрайства виявився 40-річний раніше судимий за низку майнових злочинів житель Черкащини, який тимчасово мешкає у Бердичеві.

Як повідомляв Житомир.info, 23 березня 2023 року начальник відділу протидії кіберзлочинам в Житомирській області Департаменту кіберполіції НП України Владислав Мотовилець розповів про найбільш розповсюджені види шахрайства та дав поради, як уберегтися від шахраїв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство суд вирок Бердичів  
Матеріали по темі