Події

У Житомирі може з’явитися «Сквер незламних житомирян», ідею місцевих мешканців поки не затвердили

22 May 2023, 15:09

Мешканці багатоповерхівки на проспекті Миру, 9 у Житомирі хочуть, аби сквер біля їхнього будинку мав назву.

«Сквер незламних житомирян», або ще була пропозиція «Сквер Миру», бо тут проспект Миру. Історія, як ми добилися цього скверу, щоб його побудували, тому що під час війни лише цей сквер продовжував будуватися. І тут ми можемо відпочивати», – говорить місцева мешканка Віта Снігурівська.

Відповідне звернення від житомирян розглянули у міській раді. Не всі члени комісії з топоніміки вважають таку назву доречною для скверу.

«Це не є топонімічним об'єктом, щоб його називати – це перше. Друге, саме слово «незламний» – це бренд, який запустила «зелена команда», який дискредитує все, що можна. Запустили «Пунктів незламності», у які ніхто не ходив взимку, там щось назвали «незламний», той «незламний». Це така дискредитація ідеї, на мою думку», – каже член комісії з топоніміки Руслан Кондратюк.

«Ви замішуйте сюди політику. До чого це тут?», – відповідає депутатка Житомирської міської ради Тетяна Онопрієнко.


«Як ви бачите цю назву з елементами дитячого майданчика?», – питає завідувачка сектору з питань охорони культурної спадщини Олена Бабушко.

«Назва хороша, не несе ніякої політики, відображає стійкість наших громадян. Знаю, що там є волонтерська організація Тамари Черняхович. Назва грає на користь, психологічно впливає на нашу стійкість. Назва є хорошою», – сказав член комісії з топоніміки Геннадій Махорін.

Крім того, виникло питання, як правильно говорити: «незламних житомирян» чи «незламних житомирців».

«На всяк випадок треба перепитати філологів. Є питання до слова «житомирян» – це російська калька», – сказала член комісії з топоніміки Алла Бондарчук.

Топонімічна комісія вирішила почекати на відповідь від філологів, а також на пропозиції щодо альтернативної назви.

«За результатами засідання надсилаємо в університет імені Івана Франка назву «Сквер незламних житомирян», якщо вони кажуть, що це нормально, по філології немає зауважень та претензій, тоді на наступній комісії затверджуємо. Паралельно будемо розглядати альтернативну назву, яка надійде від членів комісії або від мешканців», – сказала голова комісії з топоніміки Світлана Ольшанська.

Після рішення комісії, питання щодо назви скверу на проспекті Миру, 9 мають винести на громадське обговорення.

Зазначимо, що реконструкція цього скверу мала розпочатися у 2021 році і закінчитися у березні 2022 року, але через повномасштабне вторгнення роботи зупинялися. Сьогодні, 22 травня 2023 року, тут вже відпочивають житомиряни, щоправда, не вистачає повноцінного дитячого майданчика.

Дитячо-спортивний майданчик мало купити та встановити комунальне підприємство «Зеленбуд». В коментарях Житомир.info директор розповів, коли це виправлять.

«23 жовтня 2021 року був укладений договір на закупівлю майданчика. Майданчик був переданий 07.12.2021 року, тобто зараз майданчик у нас знаходиться на території підприємства. Чому не був встановлений? Тому що на той момент, коли його передали, реконструкція скверу ще не розпочалася. Сквер був нам переданий 2 січня 2023 року, з того моменту ми могли працювати, встановлювати майданчик, але 2 січня через погодні умови неможливо було встановлювати дитячий майданчик. На цей час встановлено 4 елементи з 10, роботи будуть продовжені в кінці цього місяця», – прокоментував директор КП «Зеленбуд» Олександр Волокіта.

Як повідомляв Житомир.info, 18 червня 2021 року на сесії Житомирської міської ради виділили кошти на реконструкцію та благоустрій скверів і тротуарів в різних районах міста, зокрема й на проспекті Миру, 9. 23 листопада 2021 року управління капітального будівництва підписало договір на реконструкцію території з облаштуванням скверу за адресою проспект Миру, 9 з підрядником ТОВ «БУДІВЕЛЬНО-ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ СВІТ БУДІНВЕСТ». Зазначалося, що вартість робіт складатиме 3 млн 150 тисяч гривень. В тендері було вказано, що роботи мали почати 22 листопада 2021 і завершити до 31 березня 2022. В жовтні 2022 року в сквері на проспекті Миру, 9 завершували вкладати плитку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сквер проспект Миру комісія з топоніміки назва  
Матеріали по темі