Економіка

У Житомирській області завершується весняна посівна: ранні ярі культури засіяні на площі понад 286 тис. га, це складає 90% від запланованого

8 June 2023, 14:31

Весняна посівна кампанія другий рік поспіль проходить в умовах воєнного стану. Не зважаючи на непрості умови, місцеві агропідприємства продовжують забезпечувати продовольчу безпеку України і Житомирщини та вирощувати різноманітні культури, які вкрай необхідні для виробництва стратегічної продукції.

Про це 7 червня повідомила пресслужба Житомирської ОВА з посиланням на інформацію Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики.

«Ярі, зернові та зернобобові культури в усіх категоріях господарств області станом на 05 червня посіяно на площі 286,5 тис. га, що складає 90% до запланованого», - йдеться в повідомленні.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики ОВА, посів ранніх культур наближається до завершення, зокрема посіяно:

– яру пшеницю на площі 19,0 тис. га;

– ярий ячмінь на площі 16,2 тис. га;

– овес – 27,0 тис. га;

Серед пізніх зернових культур посіяно:

Кукурудзу на зерно на площі 200,5 тис. га.

Гречку посіяно на площі 15,9 тис. га.

Соняшник посіяно на площі 165,1 тис. га. Сою посіяно 179,9 тис. га.

«Щоб посівна у поточному році відбулася успішно, на 2023 рік Урядом продовжено дію державної програми «Доступні кредити 5-7-9», якою у минулому році найбільше скористалися саме аграрії. Варто зазначити, що минулого року аграрії області змогли провести весняну посівну тільки дякуючи цій програмі кредитування. Цьогоріч кредит можна отримати у розмірі до 90 мільйонів гривень під 5-9% річних, залежно від категорії кредиту та суб’єкта господарювання», - додають в ОВА.

Нагадаємо, 2 травня в ОВА інформували, що цьогоріч аграрії Житомирщини планують збільшити посівні площі під сільськогосподарськими культурами: хочуть засіяти більш ніж 1,1 млн га

Як повідомляв Житомир.info, 14 лютого 2023 року голова Комітету Верховної ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду наголосив, що за прогнозами експертів у 2023 році аграрії будуть зменшувати посіви кукурудзи, пшениці та ячменю, а на заміну сіятимуть більше олійних культур. При цьому агропродукції, що йде на внутрішнє споживання, вистачить для всієї країни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: посівна АПК зернові аграрій 
Матеріали по темі