Економіка

Регулятор проведе позапланову перевірку «Житомиргаз Збут» через скарги споживачів на неповернуті кошти

25 June 2023, 14:47

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, збирається провести позапланову виїзну перевірку ТОВ «Житомиргаз Збут».

Питання включене до порядку денного засідання, яке заплановане на 28 червня 2023 року.

«До НКРЕКП надійшли звернення споживачів 12 постачальників природного газу, зокрема ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ», ТОВ «УМАНЬГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ЗАКАРПАТГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ХМЕЛЬНИЦЬКГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ», ТОВ «РІВНЕГАЗ ЗБУТ», ТОВ «КИЇВОБЛГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ВІННИЦЯГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ЛЬВІВГАЗ ЗБУТ», ТОВ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬКГАЗ ЗБУТ», стосовно неповернення на письмові вимоги споживачів природного газу коштів переплати за послуги постачання природного газу, у тому числі повернення переплати попереднім постачальниками із недотриманням встановлених законодавством строків їх виконання та мінімальних стандартів якості», - йдеться у матеріалах до засідання НКРЕКП.

Національний регулятор нагадує, що у разі невиконання постачальником вимог щодо строків надання компенсацій сума відповідної компенсації подвоюється, а у разі прострочення граничного терміну надання компенсації на понад 90 днів – надається у п’ятикратному розмірі та має бути врахована при розрахунках у найближчому розрахунковому періоді.

«Відповідно до службової записки Департаменту від 06.06.2023 № 488/16-23 за даними реєстрів надання компенсації споживачам за 1-й квартал 2023 року компенсації вказаними 12 постачальниками у звітному періоді не надавалися. Варто зазначити, що у більшості постачальників у звітності для таких послуг зазначена затримка виконання послуги внаслідок форс-мажорних обставин. Водночас, згідно з положеннями Постанови 1416 затримка у наданні послуги внаслідок форс-мажорних обставин або з вини споживачів має бути документально підтверджена, згідно з Стандартами та вимогами – настання форс-мажорних обставин підтверджується відповідно до чинного законодавства», - наголошує НКРЕКП.

Зауважимо, що на початку квітня цього року ТОВ «Житомиргаз Збут» інформувало, що продовжує повернення переплат і помилково сплачених побутовими клієнтами коштів за природний газ.

«У березні 2023 року компанія повернула 2267 споживачам природного газу більше 1,52 млн грн переплат і помилково сплачених коштів. Загалом, станом на 4 квітня на рахунки більше 14 тисяч споживачів повернено понад 17,9 млн грн», - зазначалося у повідомленні.

Нагадаємо, з 1 травня 2022 року 360 тисяч домогосподарств Житомирської області перевели до газопостачальної компанії «Нафтогаз України», до травня за газ люди платили компанії «Житомиргаз Збут». 11 липня цього ж року ТОВ «Житомиргаз Збут» пояснювало, як повернути переплату по особовому рахунку, а в лютому 2023 року звітувало, що споживачам вже повернули майже 14 мільйонів гривень переплати за газ.

Як повідомляв Житомир.info, постановою від 18 квітня 2023 року НКРЕКП оштрафувала ТОВ «Житомиргаз Збут» за порушення вимог законодавства та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу на 850 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомиргаз НКРЕКП газ переплата перевірка газопостачання 
Матеріали по темі