Суспільство

Журналісти зібрали інформацію про нерухомість, зареєстровану на УПЦ МП в Житомирській області

14 July 2023, 10:48

Першу базу даних по нерухомості УПЦ МП оприлюднили 13 липня 2023 року.

NGL.media разом з YouControl зібрали інформацію про усю нерухомість, зареєстровану на УПЦ МП в Україні, дані взяті з держреєстрів станом на травень 2023 року.

«Близько половини українців і підтримують повну заборону УПЦ МП, натомість лише менше 7% вважають, що ця церква має діяти без будь-яких обмежень. При цьому майже 60% підтримують позбавлення УПЦ МП майна, яке перебуває у державній чи комунальній власності. Однією з основних проблем у випадку УПЦ МП є те, що такої юридичної особи нема – натомість є окремі парафії, єпархії і так далі, загалом близько 10 тис. юридичних осіб. І з усіма ними треба судитися у випадку заборони їхньої діяльності. Проте УПЦ МП як сукупність тисяч організацій володіє не лише власним майном, але й державним чи комунальним, переданим в оренду чи користування. Саме це майно порівняно легко можна було б вилучити», - пишуть розслідувачі.

Механізм збору інформації:

Спочатку ми сформували список усіх організацій, у назві яких є слово «православний» (у різних відмінках), включаючи зареєстровані релігійні громади. Після того виокремили організації УПЦ МП, очистивши список від інших православних конфесій і деномінацій.

Додатково ми порівняли отриманий список з реєстром церков УПЦ від Opendatabot і виявили, що частина громад уже перейшли до Православної церкви України (ПЦУ), проте у реєстрі Opendatabot вони досі вказані як УПЦ. Станом на початок липня до ПЦУ перейшли майже 1500 громад УПЦ (13% від загальної кількості), проте не завжди ці зміни належним чином оформлені у держреєстрах. Траплялися і випадки, коли громади заявляли про перехід до ПЦУ, але пізніше відмовлялися від таких намірів, або ж переходили у статус «незалежних».

Ми уточнили список діючих громад та організацій УПЦ з урахуванням згаданих вище нюансів і попросили аналітиків YouControl надати базу даних нерухомого майна (земля і будівлі), зареєстрованого на УПЦ МП. Варто наголосити, що ці дані не враховують майна, зареєстрованого на фізичних осіб, пов’язаних з УПЦ МП.

Зазначається, що у Житомирській області є 50 об’єктів нерухомості та 100 земельних ділянок, якими володіє або користується УПЦ МП. Загальна площа земельних ділянок становить 38 га, з яких 55% знаходиться у комунальній власності.

За посиланням є карта, на яку з прив’язкою до конкретних адрес нанесли усе виявлене майно УПЦ МП.

Нагадаємо, станом на початок квітня цього року в Житомирській міській раді почали вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП. 10 травня перша заступниця мера Житомира пояснювала, що 7 земельних ділянок, на яких у Житомирі розміщені релігійні споруди УПЦ, перебувають у постійному користуванні, механізму повернути їх громаді наразі немає.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії Житомирської обласної ради 27 квітня 2023 року депутати проголосували за звернення до президента та Кабміну з проханням розірвати договори оренди на користування УПЦ землею і церковними будівлями, які перебувають у державній власності, та про заборону на території Житомирщини діяльності Української Православної Церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із РПЦ.

26 червня 2023 року Державна служба України з етнополітики та свободи совісті оприлюднила рекомендації про те, які дії з боку УПЦ могли б засвідчити про її вихід зі складу Російської Православної Церкви.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква УПЦ нерухомість земля УПЦ МП 
Матеріали по темі