Політика

Облрада заборонила на території Житомирщини діяльність УПЦ, яка має зв'язок з росією, та хоче розірвати договори оренди

27 April 2023, 16:35

Житомирська обласна рада звернулася до президента та Кабміну з проханням розірвати договори оренди на користування УПЦ землею та церковними будівлями, які перебувають у державній власності. Відповідне рішення прийняли 27 квітня під час чергової сесії.

Один з депутатів заявив, що не підтримує і вважає незаконним таке рішення.

«Це рішення, яке ми будемо голосувати, юридичний департамент сказав, що воно не законне. Я розумію, що це політичне рішення, що це не юридичне рішення. Таке рішення було прийнято на попередній сесії, я розумію – це сьогодні хайп, що це сьогодні в тренді. Я дуже давно займаюся політикою, щоб розуміти, де це потреба, а де це штучно створений конфлікт. Вважаю, що це штучно створений конфлікт, який принесе нашому суспільству дуже багато негативу в майбутньому, бо релігійні суперечки визначаються десятиліттями. Я зараз не агітую вас приймати чи не приймати рішення, бо воно не законне, є запит юридичного департаменту. Хочу зрозуміти, щоб ми від завтра всі почали думати, як об’єднати християн, як знайти спільну мову і шукати спільне рішення, а не захвачувати храми та звинувачувати всіх у тому, чого немає», - заявив депутат Житомирської обласної ради Руслан Годований.

Також на сесії проголосували за заборону на території Житомирщини діяльності Української Православної Церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із РПЦ.

Крім того, депутати скасували своє рішення, яке було ухвалене в травні 2017 року, про надання дозволу монастиря УПЦ на розробку проєкту землеустрою у селищі Чоповичі Малинського району. Нагадаємо, що таке рішення у 07 році ухвалили з другої спроби, а вже у липні того ж року представники патріотичних громадських організацій вимагати скасовувати дозвіл, але тоді не вистачило голосів. Сьогодні ж після шести років депутатський корпус таки скасував рішення обласної ради.

«Для багатьох депутатів минулого скликання рішення дуже знакове. У цьому рішенні є скасовування нашого рішення, коли сесія облради минулого скликання Чоповицькому монастирю передала землю. З тих колег, хто зараз в залі й був в минулій каденції депутатів, пам'ятає як це було. Яка була важка боротьба. Коли ми відмовили московській церкві в доданні цієї ділянки, потім була зроблена перерва, потім пішли дзвінки, потім прийшли зазомбовані депутати, переламали, розклали і віддали цю ділянку під московський монастир. Я радію, що пройшло п’ять років і справедливість настала. Вірю у те, що дуже багато рішень, які були прийняті через прохання, так само історично потім будуть скасовані», - сказав депутат Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко.

По завершенню сесії Володимир Ширма в коментарях журналістам сказав, що рішення, які пов'язані з УПЦ, в першу чергу, мають показати позицію обласної ради.

«Це політичне звернення, яке має показати позицію обласної ради щодо функціонування Української православної церкви, яка відповідно до висновку експертної групи, яка працювала у Києві, канонічний зв'язок з москвою», - прокоментував в.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Як повідомляв, 7 грудня 2022 року депутати Житомирської обласної без обговорень підтримали звернення щодо заборони діяльності релігійних організацій (об’єднань) УПЦ московського патріархату на території держави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада сесія УПЦ Годований церква 
Матеріали по темі