Інтерв'ю

Завідуюча інфекційним відділенням житомирської дитячої лікарні розповіла про роботу під час війни, постковідний період та вірусні інфекції влітку

26 July 2023, 16:56

Вони посилено працювали під час пандемії COVID-19 та ні на хвилину не зупинялися після повномасштабного вторгнення росії, тримаючи свій медичний фронт. Мова йде про інфекційне відділення Житомирської дитячої лікарні, в якому щорічно проліковується понад 2500 тисячі маленьких пацієнтів. Про роботу відділення в умовах воєнного стану, постковідний період та інфекції, які найчастіше чатують на дітей влітку, говоримо із завідувачкою відділення Валентиною Гудименко.

Лікарка зустрічає нас у приймальному відділенні, звідки власне усе і починається. Адже тут відбувається первинний огляд пацієнтів, яких оформляють на стаціонарне лікування та, за потреби, надають останнім невідкладну допомогу.

«Тут є все необхідне: безконтактні термометри, ліки для першої невідкладної допомоги. Якщо хворий прийшов з високою температурою, чи хворий не ліг, але ми йому все одно даємо якусь терапію, невідкладну скажімо та допомогу. У нас є щитки, халати, маски, окуляри. Усе, що потрібне при прийомі хворого», - розповідає завідуюча інфекційним відділенням КП «Дитяча лікарні ім. В.Й. Башека» Валентина Гудименко.

Валентина Гудименко згадує, як наприкінці жовтня на базі інфекційки розгорнули відділення для лікування ковідних хворих та виклики, які стояли перед медпрацівниками у боротьбі із недугою. Нині ж бокси, де лікували ковідних хворих здебільшого пустують.

«Кількість хворих з червня місяця дуже низька серед дітей. Одна - дві дитини, які госпіталізуються», - каже Валентина Гудименко.

Однак зауважує - говорити про те, що ковід відступив, поки зарано.

«Вірус продовжує циркулювати, але те, що багато людей зчепилося і навіть отримали бустерні дози - це значно знизило кількість хворих серед дорослих, відповідно і серед дітей. Характер цієї інфекції теж змінився. Якщо перші дві - три хвилі були дуже важкі по перебігу хвороби навіть у дітей, то більшість інших хвиль проходила, як звичайна вірусна інфекція. Але серед них зустрічались і ті, які були на кисневій підтримці, і отримували згідно протоколу більш серйозніше лікування», - зауважує завідуюча інфекційним відділенням КП «Дитяча лікарні ім. В.Й. Башека» Валентина Гудименко.

З війною виклики продовжуються. Зокрема, крім лікування хворих, на відповідальності лікарів і їхня безпека. Адже, під час повітряних тривог усіх дітей потрібно вчасно спустити в укриття і зробити це, особливо вночі, завдання не з легких.

«Важко працювати. Тому що потрібно під час повітряної тривоги нам евакуйовувати всіх дітей і матусь у бомбосховище. При цьому, ви розумієте, коли це у нічний час, який це стрес для дитини, яку доводиться будити і переносити у бомбосховище», - зізнається завідуюча інфекційним відділенням міської дитячої лікарні.

У сховку є усе необхідне, аби не тільки уберегтися від ймовірних ворожих обстрілів, а і для лікування. Починаючи від ліжок зі стільцями, завершуючи ліками та кисневими апаратами.

«Укомплектовані ліжечка для кожної дитини, є усе необхідне, з гарним ремонтом», - підсумовує Валентина Гудименко.

Що ж стосується інфекцій, які найчастіше вкладають малечу на лікарняне ліжко влітку, то вони незмінні. Лідирують кишкові інфекції, перебіг яких зазвичай ускладнюється високою температурою, діареєю, а в результаті - зневодненням дитячого організму.

«Традиційно кишкова інфекція, як бактеріальна, так і вірусної етіології. Але при цьому зустрічається і сальмонельоз. Зараз дуже багато останній місяць ентеровірусної інфекції. Захворювання, які мають дуже багато проявів і шкіряних, і на слизовій оболонці, і ті ж самі проноси, діареї. При цьому у діток висока температура, виражена інтоксикація, дітки відмовляються їсти і пити, іноді у них блювота», - коментує завідуюча інфекційним відділенням Валентина Гудименко.

Чи можна вберегтися від них? Відповідь Валентини Гудименко – ні. Але є певні щеплення, які рекомендують робити дітям у перші місяці життя, якщо ж батьки прогавили цю можливість, то залишається одне - дотримуватись елементарних правил гігієни та уникати місць зі значним скупченням людей.

«На жаль, від більшості кишкових інфекцій щеплень немає, але від ротавірусної інфекції щеплення є. Вона знаходиться в рекомендованому календарі щеплень. І я хочу відзначити, що дуже велика кількість батьків щеплюють своїх дітей цією вакциною в перші три місяці. Тому що ця інфекція більш загрозлива для дітей першого року життя, так як виникає швидко зневоднення», - роз’яснює Валентина Гудименко.

Разом із тим, лікарка закликає батьків бути свідомими і у разі виявлення ознак хвороби у своєї дитини, не наражати на небезпеку інших.

«Не водити хворих дітей у садочок, школу, бо вони будуть джерелом інфекції для інших. Потім і ті дітки захворіють, а потім принесуть у свою сім’ю», - застерігає Валентина Гудименко.

Тому, медики радять бути пильними як до свого здоров’я, так і здоров’я власних дітей, не відмовлятись від щеплень, не займатись самолікуванням та вчасно звертатись за допомогою до лікарів.

Нагадаємо, у Житомирі планують створити кластерний медзаклад, об'єднавши дорослу і дитячу лікарні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інфекційне відділення лікарня дитяча лікарня дитина інфекція Гудименко коронавірус 
Матеріали по темі