Інтерв'ю

Як діяти у випадку вимагання та чи можливо себе убезпечити від шантажу: відповіді житомирських правоохоронців

21 August 2023, 16:25

Днями у Житомирській області затримали банду із 8 рекетирів, які «вибивали» сотні тисяч гривень з військового, погрожували його вагітній дружині та неодноразово викрадали людей і відвозили до катівень у Коростишеві. Тож, журналісти Житомир.info вирішили поспілкуватися з правоохоронцями Житомирського райуправління поліції, аби з’ясувати, чи можливо якимось чином застерегти себе, аби не стати жертвою вимагачів та як діяти, якщо шантаж уже розпочався.

Відповіді на запитання для Житомир.info надали поліцейські Житомирського РУП:

1. Як убезпечити себе цивільному й, зокрема, військовому від вимагання?

Згідно зі ст. 189 Кримінального кодексу України, вимагання – це вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами. Також вимагачі можуть погрожувати обмеженням прав або законних інтересів потерпілих, пошкодженням чи знищенням їхнього майна або розголошенням відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці.

Зазвичай, це комплекс дій, пов’язаних з психологічним чи фізичним тиском, спрямованих на досягнення мети, під «уявним» приводом (борг чи інше). Тож убезпечити себе від подібного правопорушення неможливо, оскільки вимагачем може бути як особа з найближчого оточення, так і стороння людина.

2. Як діяти на етапі, коли почали шантажувати?

Перше, що необхідно зробити особі, яка зіштовхнулася з вимаганням, це зафіксувати сам факт шантажу. Якщо ви спілкуєтесь з вимагачами телефоном чи під час особистих зустрічей, зробіть аудіо- чи відеозаписи розмов, у разі переписки у месенджерах – скріншоти. З цим усім невідкладно потрібно звернутися до поліції.

Для цього є декілька варіантів:

1. особисто звернутися до найближчого відділу поліції (для житомирян – м. Житомир, вул. Лесі Українки, 17);

2. зателефонувати за коротким номером 102;

3. надіслати листа засобами поштового зв’язку чи електронної пошти.

3. Як зв’язатися з поліцейськими, щоб ніде «не світитися», якщо зловмисники моніторять кожен рух і дзвінки тощо?

Відповідно до чинного законодавства, якщо потерпіла особа не може самостійно звернутися до поліції, від її імені це можуть зробити близькі родичі чи захисники. У такому зверненні необхідно вказати причину, з якої у потерпілого відсутня можливість самостійного звернення (чинять тиск, погрози тощо).

4. Що робити, аби потім повторно не було вимагання та погроз, коли слідство мине/злочинець відбуде покарання?

Попередження рецидивів кримінальних правопорушень – справа правоохоронців. На етапі досудового розслідування поліцейські вживають усіх необхідних дій, щоб підозрювана особа не могла чинити тиск на потерпілу. Це досягається обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Після звільнення з місць позбавлення волі (а вимагання це злочин, за вчинення якого передбачене покарання у вигляді ув’язнення згідно з ст. 189 ККУ), з особою протягом визначеного терміну проводиться превентивна робота з метою попередження повторних неправомірних дій.

Нагадаємо, 16 серпня у Житомирській області затримали банду із 8 рекетирів, які «вибивали» сотні тисяч гривень з військового, погрожували його вагітній дружині та неодноразово викрадали людей і відвозили до катівень у Коростишеві. Зазначалося, що поки вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників банди. Зловмисникам загрожувало до 12 років тюрми.

17 серпня біля житомирського суду збиралися військові, які хочуть справедливості в обранні запобіжного заходу злочинцям-рекетирам, захисники не були налаштовані агресивно.

Під вечір 17 серпня в Корольовському районному суді м. Житомира мали обрати міру запобіжного заходу всім учасникам угрупування, слухання відбувалося по двох чоловіках і журналісти Житомир.info дізналися, що суд залишив під вартою Дмитра Куксу, одного з учасників злочинної групи, яка займалася рекетом.

А 17-18 серпня, за участі прокурорів Житомирської обласної прокуратури, ухвалами Корольовського районного суду міста Житомира усіх вісьмох підозрюваних взяли під варту без права внесення грошової застави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вимагання рекет рекетири РУП шантаж поліція правоохоронець 
Матеріали по темі