Місто

Скільки в 2023 році коштує проживання у гуртожитках житомирських університетів та чи в усіх є укриття

30 August 2023, 15:40

Традиційно напередодні навчального року студенти заселяються у гуртожитки. Які умови для проживання та за яку вартість цього року пропонують житомирські університети – 30 серпня 2023 року дізнавалися журналісти Житомир.info.

У Поліському національному університеті показують один з гуртожитків та розповідають, як готувалися до поселення.

«Перед початком навчального року ми зробили ремонт водогінної та каналізаційної мережі, електромережі, пофарбувати коридори. Цього року, відповідно до розрахунків, ліжко-місце у гуртожитку №1, 2, 3, 5 коштує 750 грн, а в гуртожитку №4, у якому поліпшене планування, коштує 800 грн», – говорить проректор Поліського національного університету Юрій Демяненко.

На випадок повітряної тривоги тут облаштували укриття у підвалі. За словами проректора, лише в одному з п'яти гуртожитків немає захисної споруди, студенти, які там живуть, користуються сховищем, яке розташоване у навчальному корпусі.

«Чотири захисні споруди знаходяться в гуртожитках. Захисні споруди обладнані аптечками, Wi-Fi, водою. У гуртожитку №2, який знаходиться на вул. Івана Франка, там низьке підвальне приміщення, тому не можна було зробити захисну споруду. Захисна споруда знаходиться в 300 метрів від гуртожитку, на лісовому факультеті», – розповідає проректор Поліського національного університету Юрій Демяненко.

Студенти на умови проживання не скаржаться, але кажуть: завжди можна щось покращити.

«Умови комфортні. Подобається, що у гуртожитку тихо, хлопці не буйні. Якби скрізь стояли пластикові вікна, було б краще», – каже студент Максим.

Як живуть студенти показують у гуртожитку «Житомирської політехніки».

«Цього року були повністю замінені труби в підвальних приміщеннях, тобто водопостачання та водовідведення, теплові труби, також зробили ремонт в душових кабінках, замінили повністю крани, душові системи, повністю замінили бойлери у гуртожитку. Якщо брати середню вартість за рік, бо влітку комуналка менша, а взимку більша, то десь – 790-800 грн, не більше, бо відповідно до законодавства ми не можемо встановлювати більше», – говорить проректорка Державного університету «Житомирська політехніка» Олена Денисюк.

Укриття є лише у навчальному корпусі, який знаходиться неподалік від гуртожитків.

«У нас два гуртожитки. Укриттів у самому гуртожитку немає, але є укриття в новому корпусі, це 150 метрів від гуртожитку», - пояснює Олена Денисюк.

Анастасія перейшла на другий курс. Студентка показує свою кімнату та розповідає про життя у гуртожитку.

«В принципі умови дуже грані, ми самі собі облаштовуємо, кожен сам робить собі інтер'єр. Ніхто не забороняє зробити кімнату так, як ти хочеш, я вважаю – це класно. Коли тривога вмикають систему оповіщення по всім поверхам, по гучномовцю охоронник попереджає, що потрібно вийти, і ми всі йдемо у новий корпус. Якщо є ракетна небезпека, то всі намагаються вийти», – ділиться студентка Анастасія.

Які умови проживання очікують на студентів розповідають й у ЖДУ імені Івана Франка.

«Всі проживаючі студенти, без винятку, отримають новий матраци. У гуртожитку №2 були замінені всі газові плити на всіх кухнях. У гуртожитку №3 ми модернізуємо душеву. Дещо була виконана реконструкція балконних укріплень та балконних рам. Вартість проживання, як в законодавстві закладена, так і залишилася: для студентів денної форми навчання освітнього ступеню бакалавр та магістр – це 800 грн за місяць», – розповідає ректорка ЖДУ ім. Івана Франка Галина Киричук.

Лише в одному з п’яти гуртожитків немає власного укриття, але воно є поруч у навчальному корпусі, розповідає ректорка.

«Гуртожитки, які розміщення біля навчальних корпусів: у двох з них є власні укриття, це гуртожиток №1 та №3. Гуртожиток №2 розміщений на відстані менше ніж 500 метрів від корпусу, де знаходиться укриття, яке розраховане на більшу кількість місць, ніж потребує гуртожиток №2. В гуртожитку №4 та №5 є власні укриття, які повністю забезпечують потребу проживаючих у цих гуртожитках», – каже Галина Киричук.

Як повідомляв Житомир.info, вартість проживання в гуртожитках трьох університетів Житомира в 2021 році становила від 490 до 560 грн, у порівняння з 2020 роком вона майже не змінилася.

Скільки коштувало проживання у студентських гуртожитках житомирських університетів у 2019 році та який вигляд вони мали дивитися тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет студент гуртожиток проживання укриття ПНУ Демяненко політехніка Денисюк ЖДУ Киричук 
Матеріали по темі