Місто

З двох поверхів у три: як під час ремонту змінюється будівля ХІХ століття в центрі Житомира

31 August 2023, 13:57

Будинок на перехресті вулиць Івана Кочерги та Великої Бердичівської в Житомирі був побудований у 19 сторіччі та належав графу Ледоховському. За час свого існування він змінив багатьох власників, слугував приміщенням для ремісничого училища та різноманітних закладів медичного профілю.

24 липня 2018 року в Україні офіційно розпочалася мала приватизація і перший об’єкт, який зареєстрували в системі ProZorro.Продажі – приміщення недіючої стоматполіклініки в центрі Житомира. Будівлю на вул. Велика Бердичівська, 33 продали через електронний аукціон 29 серпня 2018 року: стартова ціна двоповерхового приміщення загальною площею 687,9 кв.м становила 4 млн 114 тис. 315,07 грн, заявки на торги подали три учасники, переможцем став Котляр Дмитро Миколайович з пропозицією 9 млн 1 грн. У вересні 2018 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав з Дмитром Котляром договір купівлі-продажу будівлі на вул.Велика Бердичівська, 33, відповідно до якого новий власник мав зберегти профіль діяльності об’єкта як медичного закладу та зберегти первісний (автентичний) вигляд будівлі як в цілому, так і окремих її елементів.

Через два роки після приватизації будівля не використовувалися, а приміщення в ній пропонувалися в оренду. Згодом там почалися будівельні роботи.

Зауважимо, що у червні 2021 року головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн на своїй сторінці Facebook повідомила «приємну новину про перевтілення будівлі» на розі вулиць Велика Бердичівська та Івана Кочерги, супроводивши її відповідним ескізом.

«На сьогодні, будівля за адресою: м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 33 не занесена до реєстру об'єктів культурної спадщини та не включена до переліку пам'яток архітектури, історії місцевого значення та до переліку виявлених об'єктів культурної спадщини м. Житомира», - повідомила Ольга Бронштейн.

Станом на 31 серпня 2023 року в колишній стоматполіклініці тривають будівельні роботи, які викликають активні обговорення у соцмережах, зокрема, містян обурює той факт, що на таку старовинну будівлю почали добудовувати ще один поверх.

Департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради 30 серпня 2023 року опублікував на своїй сторінці Facebook роз’яснення щодо будівлі на вул. Бердичівська, 33.

«Відповідно до Історико-архітектурного опорного плану, будівля знаходиться в межах історичного ареалу міста Житомир, але не є обʼєктом культурної спадщини. Метою проєкту є реконструкція будівлі, розташованої за вказаною адресою. Однією з основних змін є збільшення висоти будівлі шляхом додавання третього поверху. Висота нової будівлі від денної поверхні до гребеня даху, відповідно до проєкту, становить 16,1 метра. Цей архітектурний аспект потребував погодження з Міністерством культури», - йдеться у роз’ясненні.

Фото департаменту містобудування та земельних відносин

Також зазначено, що проєкт має на меті покращити і модернізувати теперішню будівлю, дотримуючись необхідних архітектурних та історичних обмежень.

Гортайте слайдер та дивіться, який вигляд має старовинна будівля зараз.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: стоматполіклініка реконструкція приватизація вул.Велика Бердичівська рахітектор Бронштейн проєкт  
Матеріали по темі