Суспільство

Нацкомісія зі стандартів державної мови дозволила писати з маленької літери «росія», «москва», «рф» та інші подібні слова

22 September 2023, 13:55

Писати «росія», «москва», «російська федерація» та ще низку подібних слів можна з маленької літери в текстах неофіційного характеру

Про це 20 вересня повідомила Національна комісія зі стандартів державної мови.

«Зважаючи на героїчну боротьбу Українського народу за Незалежність Української Держави, взявши до уваги звернення в соціальних мережах Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук про написання назви країни-агресора з малої букви, Національна комісія зі стандартів державної мови на засіданні від 15.09.2023 (протокол № 83) обговорила це питання і з урахуванням офіційних листів від Інституту української мови НАН України (вх. № 1396/23 від 14.09.2023), Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України (вх № 1404/23 від 15.09.2023) повідомляє, що написання назв «російська федерація», «росія», «москва», «московія», «московське царство», «російська імперія»», «державна дума рф» тощо з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 27 червня МОН пропонувало скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови, яка рекомендувала змінити понад 1400 назв населених пунктів в Україні, з-поміж них й у Житомирській області. Однак МОН зазначало, що перелік населених пунктів, які рекомендували до змін Національною комісією зі стандартів державної мови, не відповідає рекомендаціям, які передбачені Законом.

Як повідомляв Житомир.info, рішенням від 22 червня 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала розглянути можливість перейменування, зокрема, більш як п’яти десятків населених пунктів Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Нацкомісія зі стандартів державної мови росія москва українська мова маленька літера  
Матеріали по темі