Місто

З арки в житомирському парку зняли барельєф Гагаріна, готуються до перейменування

28 September 2023, 14:37

На днях з арки на вході в житомирський парк зняли барельєф Гагаріна та літери під ним.

Про це 28 вересня Житомир.info повідомив директор комунального підприємства «Парк» Житомирської міської ради Сергій Бондар.

«Зняли барельєф Юрія Гагаріна і ті літери, які були з правої сторони прописані. Ми їх нікуди не викидали, вони в нас на зберіганні, можливо вони підуть в музей космонавтики, це вже будемо вирішувати надалі. Архітектура зараз проробляє своє бачення що, як і до чого воно має бути. Тобто облагороджувати будемо в будь-якому випадку. Все знімаємо власними силами, але можливо для зняття великих літер, які знаходяться на самій арці, прийдеться наймати вишку», - сказав Сергій Бондар.

Він уточнив, що літери з назвою парку «ім.Ю.О. Гагаріна» планують прибрати до кінця третього кварталу, тобто до 1 жовтня. Щодо офіційної зміни назву парку на «Шодуарівський», то Сергій Бондар прогнозує ухвалення такого рішення до річниці від дня народження Шодуара.

«В наступному році буде 165 років з дня народження барона де Шодуара, я думаю, до цього часу вже буде якась концепція, якесь рішення. Те, що буде реставрація (арки) – це стовідсотково, її потрібно привести в порядок», - сказав директор КП «Парк».

Зауважимо, що під барельєфом була цитата начебто з вислову Гагаріна після повернення на Землю: «...Как прекрасна наша планета. Люди, будем хранить и приумножать эту красоту, а не разрушать ее...».

Нагадаємо, в жовтні 2022 року під час засідання міська комісія з топоніміки розглядала звернення щодо встановлення назви «Шодуарівський парк» замість парку імені Гагаріна, зазначалося, що мова йде не про перейменування парку, а про встановлення назви як топонімічного об'єкта. До цього, в січні 2021 року, голова комісії з соціально-гуманітарних питань Житомирської міськради Людмила Зубко інформувала, що комісія підтримала пропозицію та звернення громадських організацій, істориків, науковців, краєзнавців щодо перейменування парку культури і відпочинку імені Юрія Гагаріна на Шодуарівський: відповідний проєкт рішення постійна комісія ухвалила на засіданні 13 січня 2021 року з подальшим винесенням його на розгляд сесії Житомирської міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2015 року житомиряни підтримали петицію щодо перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк. Вже в середині січня 2016 року влада міста збиралася провести громадське обговорення щодо увічнення пам’яті барона Шодуара в Житомирі. На початку лютого 2016 року тимчасова депутатська комісія проголосувала за перейменування житомирського парку.

1 липня 2016 року на сайті Житомирської ради оприлюднили проєкт рішення сесії про перейменування парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна. Питання планували розглянути на сесії міської ради 30 листопада 2016 року, але під час затвердження порядку денного його зняли з розгляду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парк Бондар Гагарін арка перейменування Шодуар  
Матеріали по темі