Економіка

Нацбанк продовжив обмін дрібних монет та банкнот гривні старого дизайну до кінця воєнного стану та 90 днів після його закінчення

29 September 2023, 12:14

Національний банк продовжив термін обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених в обіг до 2003 року, що вилучаються з обігу та перестали бути засобом платежу. Відповідна постанова Правління НБУ № 119 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» набрала чинності з 28 вересня 2023 року.

Про це 29 вересня повідомляє Національний банк України.

«Монети дрібних номіналів та банкноти гривні старих зразків до 2003 року можна буде обмінювати до кінця дії воєнного стану в Україні та ще впродовж трьох місяців (90 днів) після його припинення або скасування. Йдеться про розмінні монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску. Вони вже тривалий час вилучаються з обігу, їх не приймають під час готівкових розрахунків за товари та послуги. Завдяки продовженню терміну українці матимуть більше часу для обміну. Особливо це важливо для громадян, які були вимушені залишити свої домівки через війну або перебувають на тимчасово окуповані території», - йдеться в повідомленні.

Обмін здійснюється на інші монети й банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, в сумах, кратних 10 копійкам (для розмінних монет).

«Обміняти монети дрібних номіналів та банкноти гривні старих зразків до 2003 року можна безкоштовно й без обмежень: у підрозділах Національного банку: у Києві: Контрактова площа, 2А; у Дніпрі: вул. Воскресенська, 13; у Львові: вул. Коперника, 4; в Одесі: вул. Рішельєвська, 8; у Харкові: Театральна пл., 1; у Хмельницькому: вул. Володимирська, 91; у низці відділень уповноважених банків: АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Райффайзен Банк», АТ «ПУМБ», - повідомляє НБУ.

Актуальну інформацію, в яких саме відділеннях та філіях можна здійснити обмін, потрібно дізнаватися на офіційних сайтах цих банків.

«Станом на сьогодні в обігу ще залишається майже 7,2 млрд штук монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. З початку вилучення їх з обігу здійснено обмін майже 220 млн штук таких монет. Зокрема, упродовж останнього місяця обміняно понад 3 млн штук. Банкнот старого зразка, введених в обіг до 2003 року, залишається в обігу зовсім мало, близько 1,5% від загальної кількості усіх банкнот в обігу. За 2020–2023 роки здійснено обмін 400 тисяч штук таких банкнот, зокрема 8,4 тисячі штук – упродовж вересня цього року», - повідомляє НБУ.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року Національний банк України розпочав вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень попереднього покоління. У липні цього року представники банків розповіли, як здійснити обмін дрібних монет у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 жовтня 2020 року дрібні монети, монети номіналом 25 копійок та банкноти старих зразків (до 2003 року випуску) більше не є платіжними засобами і Національний банк вилучив їх з готівкового обігу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НБУ обіг монет банк Нацбанк банкнота монета копійка гривня 
Матеріали по темі