Місто

Для обміну «дрібних» монет лишилося два місяці: де житомиряни можуть їх здати та що для цього потрібно

24 July 2023, 12:17

Щоб обміняти дрібні монети, які вийшли з обігу на дійсні гроші в українців залишилось два місяці. Про це повідомляє Нацбанк. Тому, хто ще має в гаманцях такий дріб’язок варто поквапитись - зауважує заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк» Микола Шульга.

«Мова йде про монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Монети номіналом 1, 2, 5 копійок почали виводитися з обігу з 1 жовтня 2019 року. Монета номіналом 25 копійок почала виводити з обігу через рік - у 2020 році. І ось до 1 жовтня 2023 року громадяни України можуть обміняти ці монети на ті, які перебувають в обігу», - розповідає заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк» Микола Шульга.

Роз'яснюючи, як здійснити обмін у чотирьох уповноважених банках.

«Для того, щоб здійснити такий обмін, потрібно взяти з собою 10 монет по 1 коп. звернутись в банки - «Ощадбанк», «ПриватБанк», «Райффайзен Банк Аваль», або «ПУМБ». Здати в касу і отримати монетку в 10 копійок і аналогічно по всіх інших монетах», - роз’яснює заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк».

Як це працює перевіряємо на собі, прихопивши із собою чимало монет по 25 копійок.

Касирка без проблем приймає монети та береться їх рахувати на спеціальній машинці. Така банківська операція займає лічені хвилини.

«Загальна сума 68 грн 40 коп.», - говорить Світлана Водоп’янчук завідувачка сектору касових операцій у АТ «Ощадбанк»

Гроші можна лишити собі, або ж відправити на благодійність - розповідає пані Світлана.

«У нас є така послуга, якщо ви бажаєте, можете відправити ці кошти на ЗСУ»

Так ми і робимо. Сума хоч і незначна, втім навіть такі маленькі донати можуть стати частиною великої справи - допомоги захисникам.

Разом із тим, у відділеннях банків на паперові гроші можна обміняти й ті монети, які нині є в обігу. До прикладу, ви потрусили свою скарбничку і маєте чимало монет, розраховуватись якими незручно. У нашому випадку - це кілька жмень монет номіналом у 50 копійок, міняти які ми йдемо у відділення «ПриватБанку».

Наостанок працівниця банку ділиться - старі монети міняють вкрай рідко. Мовляв, зазвичай клієнти приносять нові гривневі монети.

«В основному це нові монетки - це 5 грн, 10 грн, 1 грн, 2 грн. Дуже рідко 25 коп., 5 коп., металічна гривня старого зразка. Може бути один - два клієнта в тиждень», - коментує працівниця ПриватБанку Яна Парій.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2020 року дрібні монети, монети номіналом 25 копійок та банкноти старих зразків (до 2003 року випуску) більше не є платіжними засобами і Національний банк вилучив їх з готівкового обігу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: монета банк НБУ Ощадбанк  
Матеріали по темі