Економіка

Голова Держвідновлення пояснив небажання приватних компаній брати участь у тендерах стереотипом «все зі всіма домовлено»

23 October 2023, 12:52

Приватні будівельні компанії не хочуть брати участі в тендерах на відбудову цивільної інфраструктури. Забудовники з великим досвідом, які могли б якісно відбудовувати зруйноване росіянами житло, не мають бажання працювати з державними органами та бюджетом. Одні мають негативний досвід, а інші не хочуть брати з них приклад.

Про це йдеться у матеріалі LIGA.net, оприлюдненому 23 жовтня 2023 року.

«З початку повномасштабної війни попит на нерухомість впав. Забудовники почали відтерміновувати завершення наявних об’єктів та не починають нових. Водночас відсутність продажів все одно не може змусити приватні компанії брати участь у державних тендерах на відбудову», - йдеться у публікації.

Голова Державного агентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм пояснює небажання брати участь в тендерах стереотипом, що «на державних тендерах все зі всіма домовлено».

«Оскільки для того, щоб підготувати тендерну документацію, треба витрачати кошти та ресурси, а по результатам все нібито розписано і всі все знають. Це об’єктивні причини, про які нам кажуть», – розповів LIGA.net Найєм.

Проте навіть ті приватні компанії, які наважуються прийти на державні тендери, часто стикаються з неякісною або неповною проектно-кошторисною документацією. Саме ці документи можуть робитися «під когось», виставлятися у неповному обсязі та з вартістю робіт, яка не відповідає ринковій. За словами чиновника, це означає, що дійсно хтось з кимось вже домовився і має реальну картинку цього проекту зі всіма прихованими роботами та кошторисами.

Часто у тендері прописані дрібні та подекуди непотрібні вимоги, які не впливають на реалізацію проекту, але відсіюють учасників. Деякі замовники вимагають мати документальне підтвердження наявності специфічної техніки або навіть документи на дрібну техніку.

Крім того, компаніям, які працюють з державними тендерами, іноді доводиться мати справу з правоохоронними органами під час реалізації проекту або після його завершення. Правоохоронці приходять з питаннями про перевитрати або неефективне витрачання державних грошей. Але це не означає, що є порушення зі сторони генпідрядника. Проблеми можуть бути у замовника, не виключає Найєм.

Зазвичай з бюджетними коштами вміють працювати компанії, заточені саме під таку діяльність. Наприклад, власниками фірм можуть бути або колишні держслужбовці, які працювали в органах замовлення. Або партнери діючих представників влади, або родичі чи друзі тих людей, які причетні до організації тендерів.

«Найгірше, що такі компанії лякають інших. Я знаю випадки, коли в областях їхні представники приходять та «просять» не брати участі в тендерах, або навіть про це натякають самі замовники», – розповідає чиновник.

Повністю матеріал читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА на початку жовтня 2023 року уклав договір з київським ТОВ «Міське будівництво» на капітальний ремонт ліцею в селі Кирдани Овруцької громади: фірма була єдиним учасником торгів і запропонувала виконати роботи за 88 млн 844 тис. 380,86 грн – на 29 млн 520 тис. 542,34 грн дешевше початкової вартості.

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради має намір укласти угоду з ТОВ «АртХаус» на будівництво укриття для міського ліцею №15: фірма була єдиним учасником торгів, проведених 4 жовтня 2023 року, і запропонувала вартість 11 млн 563 тис. 824 грн, що на 603 грн менше від стартової ціни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будівництво Держвідновлення Найєм тендер  
Матеріали по темі