Влада

За результатами моніторингу забезпечення інформаційних прав у ТОП-10 потрапили ОВА та Житомирська міська рада

27 October 2023, 14:55

Житомирська ОВА стала одним із лідерів у гарантуванні інформаційних прав в умовах воєнного стану 2023 року за даними моніторингу ПРООН.

Про це 27 жовтня повідомив начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Програма розвитку ООН в рамках проєкту «Права людини для України» провела повторний етап моніторингу гарантування інформаційних прав в надзвичайних умовах воєнного стану в Україні. За його підсумками Житомирська обласна військова адміністрація із показником 89% впевнено увійшла у трійку лідерів серед інших областей України», - йдеться у повідомленні.

Звіт про моніторинг стану забезпечення інформаційних прав в умовах воєнного стану 2023 року оприлюднений на сайті ПРООН в Україні 16 жовтня.

«2023 року відбувся повторний етап моніторингу забезпечення інформаційних прав в умовах воєнного стану. Він мав на меті оцінити якість оприлюднення публічної інформації на офіційних вебсайтах розпорядників, надання відповідей на інформаційні запити та звернення громадян в умовах дії обмежень, пов’язаних із запровадженням правового режиму воєнного стану. До моніторингу долучились представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, експерти ПРООН у сфері інформаційних прав та регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Фахівці працювали відповідно до спеціально розробленої методології. Цей звіт містить ключові результати, висновки та рекомендації моніторингу. Моніторинг здійснили за підтримки проєкту «Права людини для України», який реалізує ПРООН в Україні та фінансує Міністерство закордонних справ Данії впродовж 2019-2023 років. Думки, висновки чи рекомендації належать авторам і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, ПРООН чи інших агенцій ООН», - зазначається в повідомленні.

Моніторинг здійснено згідно з такими етапами:

1. Оцінювання дотримання права на особистий прийом, вимог щодо опрацювання звернень громадян і похідних прав, пов’язаних з їх розглядом.

Етап 1. Подання усних (телефоном) звернень громадян за встановленою формою.

Етап 2. Подання письмових (електронною поштою) звернень громадян за встановленою формою.

2. Оцінювання дотримання вимог щодо надання інформації у відповідь на інформаційні запити.

Етап 3. Подання усних (телефоном) інформаційних запитів за встановленою формою.

Етап 4. Подання письмових (електронною поштою) інформаційних запитів за встановленою формою.

3. Оцінювання оприлюднення окремих категорій публічної інформації (щодо правового регулювання та здійснення заходів, пов’язаних із воєнним станом) на офіційних вебсайтах розпорядників публічної інформації.

Етап 5. Моніторинг наповнення офіційних вебсайтів об’єктів моніторингу за спеціальним розділом Методології, оновленим 2023 року.

Моніторинг охопив 141 розпорядника публічної інформації – обласні та районні адміністрації і міські ради столиці та обласних центрів. 1 місце у Ніжинської РДА Чернігівської області (90,5%), 4 місце – Житомирська ОВА (89%), 9 місце – Житомирська міська рада (86%). Також у моніторингу є й інші представники Житомирської області: Звягельська РДА (85,5%), Коростенська РДА (74,5%), Бердичівська РДА (64,5%), Житомирська РДА (59%).

Скриншот зі звіту

Якщо вам відмовили у доступі до публічної інформації або ваші права на звернення та у сфері захисту персональних даних – порушені, ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

на гарячу лінію: 0800501720;

за тел. 044-299-74-08

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2023 року програма «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) презентувала результати дослідження стану прозорості 70 міст України в умовах дії воєнного стану: Житомир – «частково прозорий», Бердичів, Коростень, Звягель – «не прозорі».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: моніторинг прозорість інформація сайт звернення ОВА 
Матеріали по темі