Влада

Провести повну рекультивацію міського сміттєзвалища можна лише за кошти міжнародних організацій, - мер Житомира

1 November 2023, 13:40

В бюджеті громади немає коштів для проведення повної рекультивації міського полігону захоронення твердих побутових відходів, треба залучати міжнародні організації.

Про це в коментарі журналістам 1 листопада сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Ми не зможемо знайти в бюджеті кошти, щоб провести повну рекультивацію полігону (ТПД). Рекультивація передбачається тоді, коли працює (сміттєпереробний) завод, переробляє 80-85% сміття. На території КАТП-0628 ще є нова ділянка, на якій робиться відповідно до європейських норм тіло нової карти (захоронення відходів), стару карту ми закриваємо і робиться рекультивація полігону. Такі проєкти вже робляться у Львові, там величезні кошти, для Житомира – це сотні мільйонів гривень точно потрібно. Харків вже частково зробив такі роботи. Це можливо, коли (сміттєпереробний) завод запрацює на 80-90%. Також нам необхідно поставити станцію фільтрату, щоб той фільтрат, який сьогодні попадає у води, не попадав в річку Кам’янку, а потім в річку Тетерів. На цю сесію йде цей захід в програмі. Фінансування під нього ми не закладаємо, але на сьогодні ми достатньо серйозно працюємо з міжнародними організаціями, з ЮНІСЕФ та іншими, і я майже впевнений, що ми отримаємо кошти на такий проєкт від міжнародних організацій. Більш того, є великий європейський фонд, який дає кошти саме на ці заходи, відібрали Житомир і Києві, і з 20 по 24 (листопада) буде в Житомирі працювати. Крім того, нам необхідний завод по спалюванню РДФ, це перероблене сміття: вже пройшли в Києві випробування і отримали сертифікати, вже є калорійність цього РДФ. З фінською компанією вже зробили велике ТО приблизно на 400 сторінок на будівництво заводу, який може спалювати цей РДФ і отримувати тепло та електроенергію для міста», - розповів мер Житомира.

Нагадаємо, питання реконструкцію полігону твердих побутових відходів на вулиці Андріївській та встановлення там установки очищення фільтрату вартістю 1,1-1,15 млн євро розглядали на засідання депутатської комісії 25 жовтня. Чергова сесія Житомирської міської ради запланована на 9 листопада 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2020 року мер Житомира розповідав, що після будівництва сміттєпереробного заводу можна буде розпочати процес рекультивації житомирського сміттєзвалища. На сесії міської ради 23 лютого 2023 року мер Сергій Сухомлин сказав, що у Житомирі вже працює сміттєпереробний завод: запущена перша черга, глибина переробки становить приблизно 40-45%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полігон сміттєзвалище сміття Сухомлин ТПВ рекультивація 
Матеріали по темі