Економіка

НАЗК внесло до переліку спонсорів війни швейцарську корпорацію Nestle, яка «годує» агресора

6 November 2023, 09:30

Швейцарська корпорація Nestle є одним з найбільших виробників продуктів харчування у світі, вона веде бізнес в 187 країнах світу. Попри російську агресію, Nestle продовжує працювати в рф, постачати товари агресору та розширювати свою російську виробничу базу. Це і стало підставою для внесення компанії до переліку міжнародних спонсорів війни Національним агентством з питань запобігання корупції.

Про це 2 листопада 2023 року повідомила пресслужба НАЗК.

«Nestle виробляє розчинну каву, мінеральні води, шоколад, морозиво, молочні продукти, дитяче харчування, корм для домашніх тварин та інші товари. По всьому світу у лінію продукції компанії входить понад 2000 брендів – від легендарних і всесвітньо відомих до популярних локальних торгових марок. Основні торгові марки: KitKat, Nescafé, Nesquik, Nestea та інші. Станом на початок 2022 року швейцарська корпорація мала в рф сім фабрик. Попри те, що прибуток від російського ринку становить лише трохи більше 2% від діяльності всього Nestle, компанія і досі не наважилася вийти з ринку держави-терориста. Nestle пояснюють це необхідністю забезпечення населення росії товарами першої необхідності, а також турботою про своїх російських співробітників. У Nestle в росії працює понад 7000 співробітників. Це є суттєвою підтримкою для економіки держави-терориста», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в російській федерації Nestle представлена через ТОВ «Нестле россия». У 2021 році вона сплатила податків на понад 25 млн дол. США. Однак, Nestle так і не опублікувала дані про свої доходи та сплачені податки за 2022 рік, ймовірно побоюючись міжнародного тиску. У квітні 2023 року керівництво ТОВ «Нестле росія» звернулося до мінфіну рф з проханням вжити необхідних заходів для обмеження відкритого доступу до результатів діяльності та фінансової звітності дочірніх компаній товариства, які містяться в державному інформаційному ресурсі фінансової звітності. Метою такого кроку ймовірно є уникнення накладання санкцій на дочірні компанії Nestle.

«Відомо, що у 2022 році Nestle імпортувало до росії напівфабрикатів та сировини на 374 млн дол. США, а за 9 місяців 2023 року на 271 млн дол. США. Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, у компанії заявили про призупинення експорту та імпорту в росію, за винятком товарів першої необхідності. Проте полиці російських магазинів досі переповнені їхньою продукцією. Серед доступних продуктів: сніданки Bystrow, супи і бульйонні кубики Maggi, корм для тварин Purina, шоколадні батончики, кава Nespresso. Крім того, в жовтні 2022 року, компанія під виглядом сухої молочної суміші завозила на територію росії технічне обладнання, про що свідчить судове провадження арбітражного суду м. москва № А40-24044/2023. Тобто компанія завозить не лише сировину для товарів первинної необхідності, а й намагається приховано направляти до росії технологічне обладнання для розвитку власного бізнесу», - наголошують в НАЗК.

Нагадаємо, в липні цього року НАЗК інформувало про внесення до переліку міжнародних спонсорів війни британської корпорації Unilever, виробника Domestos, Lipton, Axe та Dove.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2023 року НАЗК внесло у перелік міжнародних спонсорів війни французьку корпорацію Auchan Holding та компанію Metro Cash & Carry, гіпермаркети яких працюють у Житомирі. Наприкінці травня до переліку міжнародних спонсорів війни внесли Mondelez International – американську транснаціональну компанію з виробництва кондитерських виробів, продуктів харчування, напоїв і закусок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК війна спонсор війни рф корпорація 
Матеріали по темі