Влада

Тимчасова комісія Верховної ради з питань ветеранів проводила виїзне засідання у Житомирі: були в медзакладах та університеті

7 November 2023, 17:38

У Житомир 6 листопада відбулося виїзне засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної військової адміністрації.

«Основна увага Тимчасової спеціальної комісії була приділена питанням правового статусу, соціальної підтримки та медичного забезпечення ветеранів, військовослужбовців, Захисників та Захисниць, і членів їх сімей. У рамках заходу, делегати відвідали Житомирську обласну клінічну лікарню імені О.Ф. Гербачевського, де мали змогу особисто оцінити умови лікування військових. Важливою частиною програми стало спілкування з пацієнтами лікарні, яке провів депутат, заслужений майстер спорту та володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу» Василь Вірастюк. Його візит не лише підняв моральний дух хворих, але й підкреслив важливість вдячності та підтримки наших захисників. Далі комісія завітала до Житомирського обласного медичного центру реабілітації та вертебрології, де відбулось ознайомлення з умовами реабілітації ветеранів. Також у центрі вертебрології відбувся круглий стіл, що забезпечив платформу для обговорення і розробки нових ініціатив, направлених на покращення добробуту українських героїв та їхніх сімей», - йдеться у повідомленні.

Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний центр вертебрології та реабілітації» є спеціалізованим лікувально-профілактичним закладом, яка забезпечує високоспеціалізовану консультативну, амбулаторну та стаціонарну допомогу населенню, є координаційним центром з питань лікування вертебрологічних хвороб та відновного лікування, лікувально-профілактичним закладом, що проводить лікування та медичну реабілітацію цивільного населення та військовослужбовців Житомирської області та інших областей.

«У 2022 році було надано реабілітаційну допомогу – 369 військовослужбовцям, у 2023 році – 926 військовослужбовцям, загалом від початку повномасштабних воєнних дій – 1295 військовослужбовцям. Станом на 03.11.2023р. отримують реабілітаційну допомогу – 84 військовослужбовці», – зауважив директор Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА Олександр Торбас.

Медичний директор КНП «Обласний медичний центр вертебрології й реабілітації» Андрій Дишлевий зазначив, що з 1 січня 2023 року закладом підписані три пакети медичних послуг з НСЗУ: «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах»; «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах»; «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах».

Сесія Тимчасової спеціальної комісії, яка стала ключовою подією у питанні підтримки ветеранів, пройшла на базі Державного університету «Житомирська політехніка». Ректор університету Віктор Євдокимов, презентував план залучення ветеранів до цивільного життя через професійну адаптацію та зайнятість, що включає створення Центру ветеранського розвитку в університеті.

«У онлайн режимі до засідання Тимчасової спеціальної комісії долучилися міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна та міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. Обговорення зосередилося на пілотному проєкті підготовки помічників ветерана, що є критичним для переходу військовослужбовців від служби до цивільного життя. Учасники комісії одноголосно підтримали ідею розширення Центрів ветеранського розвитку та введення інституту помічники ветеранів, що відкриє нові можливості для профільної освіти цих спеціалістів. Також були обговорені організаційно-правові аспекти підтримки ветеранів, включно з процедурами отримання статусу учасника бойових дій, нарахування та виплати відповідних допомог ветеранам та їх сім’ям», - інформує ОВА.

Задля нових можливостей для ветеранів у системі переходу від військової служби до цивільного життя у Житомирській міській раді розпочало роботу управління у справах ветеранів департаменту соціальної політики, яке співпрацюватиме з Центром ветеранського розвитку з питань адаптації ветеранів до цивільного життя.

Про це інформує пресслужба міської ради в публікації про виїзне засідання Тимчасової спільної комісії Верховної ради.

«Оформлення статусу учасника бойових дій триває 11 місяців і навіть довше, а довідка про безпосередню участь у бойових діях не надає права на пільги. Це – найперша проблема, з якою звертаються захисники до Центру ветеранського розвитку, який діє у Житомирі на базі Державного університету «Житомирська політехніка». Ще одна проблема – законодавство передбачає, що документи для отримання пільг мають подати не члени його родини, а особисто військовий, який в цей час перебуває на захисті країни. Низку питань, які потребують якнайшвидшого вирішення на рівні держави шляхом змін у відповідні постанови Уряду, озвучили у Житомирі на виїзному засіданні Тимчасової спільної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в серпні цього року в університеті «Житомирська політехніка» за сприяння Мінветеранів відкрили Центр ветеранського розвитку, де будуть навчати новій професії – помічник ветерана.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2023 року рішенням сесії Житомирської міської ради в департаменті соціальної політики було утворене управління у справах ветеранів війни зі штатною чисельністю 5 одиниць. Його очолив ветеран АТО, військовий капелан Андрій Забігайло.

Начальник ОВА Віталій Бунечко на брифінгу 4 жовтня 2023 року розповів, що у мера Житомира Сергія Сухомлина буде новий заступник з питань ветеранів, а в обласній військовій адміністрації ветеран очолить відділ з питань ветеранської політики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР ветеран комісія ОВА лікарня центр вертебрології Торбас реабілітація університет політехніка  
Матеріали по темі