Місто

У Житомирі завершили реконструкцію головної каналізаційної насосної станції, яку розпочали понад 2 роки тому

23 November 2023, 18:23

У Житомирі словенська компанія «Esotech» завершила реконструкцію головної каналізаційної насосної станції.

На презентацію завершених робіт 23 листопада завітала Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні пані Матея Превольшек.

«Словенія в цілому займається активно проєктами з інфраструктури, екологічними проєктами, очистки води стічних вод і цей проєкт, який був представлений українською стороною, набрав досить багато позитивних вражень та відгуків, тому Словенія вирішила його підтримати», – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні пані Матея Превольшек.

Основна мета цього проєкту – організувати безперебійну роботу та встановити сучасне обладнання.

«Це головна каналізаційна насосна станція, через неї перекачуються всі стічні води міста Житомира і без її роботи неможливо перекачувати каналізаційні стоки з міста на очисні споруди. Вона побудована в 1978 році і все обладнання практично відпрацювало 50 років, все обладнання було застарілим і дуже аварійним. Завдяки переговорам міської ради, водоканалу, посольства Словенії в Україні, місту вдалося отримати грант від уряду Словенії – близько 2,4 мільйона євро. Станом на сьогодні бачимо, що обладнання змонтоване та працює. До кінця листопада воно повноцінно, документально, має ввестися в експлуатацію. Замінили все технологічне обладнання: трубопроводи, кабелі, насоси, двигуни, шафи керування, автоматизацію провели, високовольтні трансформатори. Фундамент та стіни залишились старі, а обладнання все нове, сучасне», – говорить директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик.

Директор водоканалу також розповів про ситуацію з реконструкцією інших каналізаційних насосних станцій Житомира

«Вони також в більшості, скажімо, в стані експлуатації 50 років, але частину, невеличку, близько 4 каналізаційних насосних станцій, водоканал протягом останніх 6 років самостійно реконструював. Зараз ми очікуємо, нам по гранту світового банку мають приїхати нові насоси і ми очікуємо також більшість насосних станцій», – говорить Роман Ілик.

Також пані посол наголошує, що посольство Словенії й надалі планує підтримувати інфраструктурні проєкти і не тільки.

«Нашій делегації було представлено стан справ на очисних спорудах. Також були представлені подальші пов'язані проєкти, і ми зараз не можемо обіцяти, що ми їх одразу підтримаємо, вони ще будуть розглядатися, але ми маємо намір в подальшому співпрацювати і також розглядати проєкти іншого типу, не лише інфраструктурні», – каже пані посол Матея Превольшек.

Нагадаємо, 13 жовтня 2021 року журналісти Житомир.info дивилися, як словенська компанія «Esotech» займалася реконструюванням головної каналізаційної насосної станції. Вартість робіт складала близько 3 млн євро. Кошти виділив Уряд Словенії.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2018 словенська фірма зареєструвала своє представництво в Житомирі і почала реконструкцію каналізаційних очисних. Влітку 2020 року керівник водоканалу розповідав про хід робіт по реконструкції головних очисних споруд Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал Ілик Превольшек реконструкція насосна станція Словенія ГКНС 
Матеріали по темі