Суспільство

У січні споживачі газу отримають оновлені рахунки за послугу розподілу газу

4 January 2024, 14:01

Чи може змінитися розмір плати за розподіл газу для багатьох споживачів у 2024 році роз’яснили у Житомирській філії «Газмережі».

Вартість послуги доставки газу розраховується індивідуально. Оплата залежить від обсягу споживання блакитного палива у минулому «газовому році», який триває з початку жовтня до кінця вересня.

Плата за розподіл газу в 2024 році

У 2024 році плата за доставку розраховується за період з 1.10.2022 по 30.09.2023 рік. Мешканці, які зменшили споживання газу у цей проміжок часу, платитимуть менше за доставку впродовж 2024 року. Люди, у яких зросло споживання, відповідно, платитимуть більше.

Приклад розрахунку місячного платежу за розподіл газу

Візьмемо споживача, який використовує газ комплексно – опалення та приготування їжі. Обсяг спожитого газу за “газовий рік” – 360 куб. м газу. Тариф у Житомирській області на розподіл (доставку) газу – 2, 04 грн за 1 куб. м.

Тож, для розрахунку потрібно 360 куб. м спожитих за рік розділити на 12 місяців, у результаті маємо 30 куб. м.Далі множимо їх на тариф 2,04 грн, виходить 61,2 грн. - це і є щомісячний платіж даного абонента.

Де дізнатися скільки спожито газу?

В Особистому кабінеті my.grmu.com.ua, за телефоном в контакт-центр чи в центрі обслуговування клієнтів.

Телефони контакт-центру:

066-300-2-888 (Vodafone);

098-300-2-888 (Kyivstar);

093-300-2-888 (Lifecell).

Мінімальна плата за розподіл газу

Її сплачують щойно приєднані споживачі, а також повторно приєднані, які споживають газ менше дев’яти місяців чи споживачі, які взагалі не використовували газ протягом “газового року”.

Для таких споживачів національний регулятор (НКРЕКП) визначив категорії з мінімальною річною замовленою потужністю:

39 куб. м – для об’єкта, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;

126 куб. м – для об’єкта, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

314 куб. м – для об’єкта, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення.

З 1 жовтня минулого року змінився підхід до визначення мінімальної плати для господарств, де опломбовані газові прилади. Так, враховується лише функціонуюче газове обладнання, а не наявне. Якщо у вас в будинку є газова плита та котел, але котлом ви не користуєтесь, і він опломбований, то при визначенні мінімальної плати враховуватиметься лише одна газова плита (39 куб.м). Якщо газопостачання на весь об’єкт побутового споживача припинено, мінімальний розмір річної замовленої потужності об’єкта побутового споживача визначається на рівні 39 куб. м., без перерахунку попередніх періодів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ Газмережа платіж тариф споживач комунальні послуги 
Матеріали по темі