Події

У Житомирі на 15 років тюрми з конфіскацією майна засудили 82-річного полковника, який «зливав» дані про військові об’єкти ворогу

5 January 2024, 10:12

У Богунському районному суді м. Житомира 04.01.2024 року оголошено вирок чоловікові 1941 року народження, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (Пособництво державі-агресору, держзрада).

Про це 4 січня повідомляє пресслужба Богунського районного суду м. Житомира.

«З матеріалів справи вбачається, що обвинувачений з метою допомоги країні-агресору, з ідеологічних мотивів, діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України, у ході особистого спілкування з власної вебсторінки (акаунту) соціальної мережі «ВКонтакте» з представником пвк «вагнер» рф добровільно погодився співпрацювати з ним, як з представником російської федерації (ворожої держави), шляхом надання допомоги у збиранні інформації військового характеру, яка може використовуватись представниками зс рф та підконтрольних їм військовим формуванням для планування та ведення бойових дій проти України. При цьому, з метою конспірації та приховування своєї злочинної діяльності обрав собі позивний. Чоловік відслідковував місця дислокації, вид, кількість і переміщення підрозділів військовослужбовців та військової техніки ЗСУ, фотографував зображення з місцем розташування стратегічно важливих військових об’єктів та за допомогою мобільного додатку «Telegram» з 22.09.2022 по 21.02.2023 виходив на зв’язок із представником пвк «вагнер» та передавав останньому зібрані ним відомості», - нагадують у суді.

В судовому засіданні обвинувачений вину не визнав.

Вина обвинуваченого доведена дослідженими належними та допустимими доказами.

Зазначається, що суд прийшов до висновку про доведення винуватості чоловіка та кваліфікував його умисні дії за ст. 111 ч.2 КК України, як державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України, шляхом переходу на бік ворога, в умовах воєнного стану, та призначив йому покарання за цим законом - 15 (п'ятнадцять) років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить йому на праві власності, з позбавленням військового звання - полковника.

Як повідомляв Житомир.info, 23 березня 2023 року СБУ повідомила про затримання ворожого агента: 81-річний житель Житомира співпрацював з ворожою розвідкою ПВК «Вагнер», збираючи інформацію про місця дислокації військових, розташування техніки ЗСУ, важливих військових об’єктів та фіксував координати вуличних систем відеоспостереження, які знаходяться поблизу будівель органів державної влади та правоохоронних органів. Для конспірації своєї злочинної діяльності користувався позивним «Снаров».

Прокурори наполягали на обранні 81-річному підозрюваному у державній зраді запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, проте 21 березня 2023 року Корольовський районний суд Житомира застосував тримання під вартою з правом внесення застави на суму понад 214 тис. грн, і наступного дня після такого рішення фігурант справи вніс грошову заставу. Прокурори оскаржили рішення Корольовського райсуду в апеляційній інстанції: розгляд мав відбутися 6 квітня 2023 року, але 1 квітня 2023 року підозрюваного затримали прикордонники при спробі перетину кордону з України до білорусі. Наразі йому змінено запобіжний захід та поміщено під варту.

Наприкінці липня 2023 року прокурори Житомирської обласної прокуратури надіслали до суду обвинувальний акт стосовно 82-річного полковника-зрадника, який «зливав» дані про військові об’єкти ворогу: йому загрожувало довічне.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок держзрада Вагнер зрадник Снаров полковник 
Матеріали по темі