Економіка

НКРЕКП оштрафувала обленерго за борг перед «Укренерго» і дозволила ТОВ «Житомиргаз Збут» пів року виплачувати штраф

9 January 2024, 15:04

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оштрафувала АТ «Житомиробленерго» на майже 113 тис. грн за порушення Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії.

Відповідна постанова від 27 грудня 2023 року оприлюднена на сайті НКРЕКП.

«Накласти штраф у розмірі 112 659 гривень на акціонерне товариство «Житомиробленерго» за порушення пункту 2.2 Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії, а саме: підпункту 13 у частині виконання умов укладених договорів, які є обов’язковими для здійснення діяльності на ринку електричної енергії, підпункту 60 у частині своєчасної та в повному обсязі сплати за послуги, що надаються на ринку електричної енергії. Зазначена сума штрафу має бути сплачена до Державного бюджету України у 30-денний строк з дня одержання копії рішення про накладення штрафу», - йдеться у постанові.

Причиною для штрафу стала заборгованість АТ «Житомиробленерго» перед НЕК «Укренерго» за послугу передачі електричної енергії, яка на 28 листопада 2023 року становила 62 млн 174,23 тис. грн. Наявну заборгованість в акціонерному товаристві пояснювали форс-мажорними обставинами та відсутністю необхідних коштів, але такі аргументи НКРЕКП не переконали.

Скриншот з обґрунтування до проєкту постанови НКРЕКП

Також на засіданні 27 грудня НКРЕКП ухвалила постанов про розстрочення на шість місяців сплати штрафу в розмірі 160 тис. 225 тис. грн, який був накладений на ТОВ «Житомиргаз Збут» 5 грудня 2023 року за невчасне повернення зайво сплачених коштів 72 споживачам.

«Листом від 08 грудня 2023 року ТОВ «Житомиргаз Збут» звернулось до НКРЕКП із заявою щодо розстрочення сплати штрафу на 6 місяців, оскільки Товариство наразі не має можливості сплатити всю суму штрафу у визначені терміни, враховуючи скрутне фінансове становище, відсутність працівників та докладає максимум зусиль для продовження виконання своїх обов’язків. ТОВ «Житомиргаз Збут» зазначено, що у зв’язку зі зниженням платоспроможності споживачів, утворилась проблемна дебіторська заборгованість, що суттєво ускладнює утруднене в умовах війни здійснення господарської діяльності, вчасну сплату податків, інших зборів та платежів», - зазначається в обґрунтування до проєкту відповідної постанови НКРЕКП.

Скриншот постанови НКРЕКП

Як повідомляв Житомир.info, рішенням від 1 листопада 2023 року НКРЕКП вирішила провести позапланову перевірку 18 обленерго, які мають борги перед НАК «Укренерго».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НКРЕКП штраф обленерго Укренерго Житомиробленерго борг електроенергія Житомиргаз Збут 
Матеріали по темі