Місто

У Житомирі антикорупціонери інвентаризують усі зелені насадження та знову відкриють Геопортал

17 January 2024, 16:02

У Житомирі планують провести інвентаризацію всіх зелених насаджень. Антикорупційною ініціативою ЄС в Україні (EUACI) було обрано шість пілотних міст, серед них і Житомир, для впровадження концепції «Міста Доброчесності».

Про це 17 січня повідомляє Житомирська міська рада.

Одним із інструментів відкритості та прозорості міських рад є Геопортал — набір даних з прив’язкою до карти міста.

«З початку повномасштабного вторгнення геопортал Житомира був закритий. Зараз ми його будемо поступово відкривати, проводячи консультації з відповідними органами щодо можливості оприлюднення певних даних у військовий час», — розповідає Сергій Яцик, радник міського голови з питань публічності, підзвітності та запобігання корупції на громадських засадах.

У межах даного проєкту вже реалізовано низку заходів задля підвищення підзвітності, прозорості роботи органів місцевого самоврядування.

Наступним кором стане розробка та впровадження підсистем Геопорталу – «Управління зеленими зонами»; «Благоустрій та санітарна очистка».

«У другій фазі проєкту «Міста Доброчесності» розроблено і закуплено дві підсистеми для діючого Геопорталу Житомирської міської ради. Розробка даних модулів тривала рік. На сьогодні ми готові їх приймати в роботу. Це дасть налагодити роботу державних структур, визначити зони їх відповідальності по догляду за зеленими зонами, деревами; прибиранням, вивезенням сміття та іншими господарськими питаннями. Все це буде відображено на карті», — говорить Сергій Яцик.

Нові підсистеми дозволять:

  • відобразити на карті зони відповідальності за зеленими насадженнями;
  • сформувати реєстр санітарних зон та зон прибирання територій, враховуючи Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць, Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України;
  • забезпечити зручний доступ до актуальних, структурованих та якісних геопросторових даних про санітарні зони та зони прибирання територій;
  • ведення моніторингу стану санітарних зон та зон прибирання територій;
  • забезпечити належний контроль за обслуговуванням санітарних зон та зон прибирання територій;
  • автоматизація процесів звітування, підготовки статистичних даних про благоустрій та санітарну очистку в Житомирі;
  • забезпечення належного контролю за обслуговуванням об’єктів благоустрою зеленого господарства;
  • забезпечення належного контролю за шкідливими видами рослин, які ростуть на території міста;
  • доступ до даних про результати обстеження дерев та дозволів на їхнє видалення;
  • автоматизація процесів звітування, підготовки статистичних даних про стан зелених насаджень та зелених зон в Житомирі;
  • доступ до інформації про земельні ділянки, рекреаційні зони та ділянки, які підлягають озелененню;
  • доступ до інформації про висадження зелені насадження;
  • формування звіту про якісний стан дерев.

Наступними кроками з впровадження підсистем Геопорталу «Управління зеленими зонами» та «Благоустрій та санітарна очистка» буде поступова робота із нанесення даних на карту, залучення містян до внесення та перевірки даних.

Як повідомляв Житомир.info, 29 квітня 2020 року у Житомирі презентували подарований геопортал - багатофункціональний Інтернет-ресурс з повною та актуальною картографічною інформацією про місто.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інвентаризація Геопортал Яцик EUACI доброчесність Житомир насадження облік система антикорупціонер благоустрій  
Матеріали по темі