Події

Вирубали у громаді Житомирської області 120 дерев на понад 2 млн грн: майстру лісу та його спільникам оголосили підозри

22 January 2024, 15:46

Вирубка на понад 2 мільйони гривень: житомирська поліція оголосила підозри майстру лісу та його спільникам.

Про це 22 січня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Замість охорони та контролю ввіреного лісництва 27-річний службовець збагачував власний гаманець незаконною порубкою сиророслого лісу. До підприємництва залучив двох спільників, які й виконували всі чорнові роботи. Вирубку здійснювали в лісництві одного зі старостинських округів Баранівської територіальної громади», - йдеться в повідомленні.

Викрили протиправну діяльність організованої групи оперативники регіонального Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ в кінці липня в лісовому масиві на місці вчинення правопорушення.

Тоді поліцейські провели низку обшуків та оглядів у житлових та нежитлових приміщеннях, транспортних засобах. Під час слідчих дій правоохоронці вилучили бензопили, трактори з причепами, а також незаконно здобуту деревину.

«Поліцейські встановили, що між учасниками організованої групи були чітко розподілені ролі. Зокрема організатор керував процесом: знаходив підхожі дерева, підшукував клієнтську базу. Його ж спільники, 46-річні жителі Звягельського району, виконували вказівки керівника: вирубували ліс та готували його до транспортування та продажу. Один зі фігурантів, фізична особа-підприємець, мав власний трактор, який вони використовували для перевезення лісопродукції. Серед зрізаної деревини – дуб, вільха, ясен, граб та липа», - повідомляють правоохоронці.

Відповідно до висновку екологічної інспекції, розмір шкоди, спричиненої навколишньому середовищу діями фігурантів, перевищує 2 мільйони гривень.

18 січня слідчі слідчого управління Головного управління Національної поліції в Житомирській області повідомили про підозру трьом учасникам організованої групи у незаконній порубці дерев у лісах, зберігання незаконно зрубаних дерев, вчинені повторно, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України).

Окрім того, лісовому майстру, організатору групи, інкримінують зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України). Під час досудового розслідування фігуранти перебувають під домашнім арештом.

За вчинене трьом фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 5 до 7 років. Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

Зазначимо, у пресслужбі Житомирської обласної прокуратури повідомили про те, що майстер лісу особисто шукав дерева для порубки та навчав спільників, як приховувати сліди злочину.

«Підозрюваний розробив схему протиправних оборудок та залучив ще двох місцевих жителів. Він забезпечив їх інструментами, технікою та мастильними матеріалами для заправки бензопили і трактора. Особисто підшукував сортові дерева, в основному породи дуб, для вирубки. Проводив «інструктаж» про те, як приховати сліди злочину. Спільники (використовували і свою спецтехніку) спилювали сиророслий ліс, крижували дерева на колоди та складали їх в обумовленому лісником місці. Потім перевозили на територію колишнього господарства та реалізовували. Так, із січня по липень 2023 року лісник організував та забезпечив незаконну вирубку злочинним угрупованням майже 120 дерев породи дуб, осика та інших. Наразі накладено арешт на незаконно здобуту деревину, дві бензопили та два трактори. Також заявлено позов про стягнення з підозрюваних зазначеної суми заподіяних збитків. Усім трьом підозрюваним обрано запобіжні заходи у виді цілодобового домашнього арешту», - інформують у прокуратурі.

Нагадаємо, 19 січня стало відомо, що за незаконну рубку майже трьох сотень дерев селищна рада Житомирської області має сплатити майже 2 мільйони гривень.

Як повідомляв Житомир.info, 1 листопада 2024 року у Романівській громаді поліцейські зафіксували незаконну порубку лісу. Злодіїв упіймали під час спроби вивезти 30 зрубаних дерев.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс дерево порубка поліція лісник деревина вирубка лісопродукція збиток підозра майстер лісу Баранівка прокуратура  
Матеріали по темі