Суспільство

Житомирська область – у десятці регіонів за найбільшою кількістю українців у Польщі

2 February 2024, 13:56

Станом на осінь 2023 року у Польщі налічувалося близько мільйона українців. Найбільше наших співвітчизників приїхали до Польщі з Дніпропетровщини. Найменше – киян та жителів Криму (менш як 1%).

Про це 1 лютого повідомила ТСН з посиланням на інформацію міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Наразі топ-10 областей за найбільшою кількістю українців у Польщі:

• Дніпропетровська — 9,82%;

• Хмельницька — 6,8%;

• Івано-Франківська — 6,3%;

• Львівська — 6,05%;

• Волинська — 5,79;

• Рівненська — 5,79%;

• Харківська — 5,29%;

Житомирська — 5,29%;

• Вінницька — 4,53%.

Фото: Gremi Personal

Серед опитаних 52,64% — жителі міст, 17,63% приїхали з селищ і 29,72% — із сіл.

Фото: Gremi Personal

Аналітики зауважили, що навесні 2022 року найбільше українців приїхало до Польщі із областей, що розташовані в близькості від бойових дій. А взимку 2023-2024 року у Польщі серед опитаних українців переважна більшість — це трудові мігранти.

«Історично склалося, що найбільш у Польщі працювало українців із західних регіонів країни. Початок війни вніс зміни в цю традицію, адже багато людей були змушені виїхати із східних та південних регіонів із міркувань безпеки. Однак за два роки більшість встигли впорядкувати своє життя: хтось повернувся в Україну, хтось поїхав до інших країн, тому попри війну географічний показник вирівнюється. Зокрема, у Польщі залишаються ті українці, які прагнуть працювати", — розповіла директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда.

За її словами, кількість офіційно працевлаштованих українців у Польщі на кінець 2023 року складала 750 тисяч від 1 млн 125 тис. усіх іноземців, які працюють.

Як повідомляв Житомир.info, з 4 лютого 2024 року евакуація цивільних мешканців Донеччини до Житомирської області здійснюватиметься за новим графіком руху спеціальних поїздів: 1 раз на 8 днів по парних числах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: біженець переселенець міграція заробітчанин Польща  
Матеріали по темі