Місто

Митрополит Епіфаній провів богослужіння у житомирському Свято-Михайлівському соборі та освятив новий стінопис

11 February 2024, 12:34

11 лютого до Житомира завітав Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній. У житомирському Свято-Михайлівському кафедральному соборі Митрополит Епіфаній очолив Божественну літургію, на яку прийшли понад сотня вірян.

Для храму цей день став особливим, адже Митрополит Епіфаній звершив Чин освячення розписів, над яким працювали понад 20 років.

«Хочу сердечно привітати всіх вас, духовенство громади, паломників, з особливою духовною подією у житті цього кафедрального собору, завершенням та освяченням розписів. Серед усіх етапів зовнішньої розбудови будь-якого храму прикрашення його стін монументальними іконописними зображеннями зазвичай є завершальним кроком. Він, на відміну від багатьох приписаних канонами та церковною традицією елементів, не є обов'язковим і ми знаємо, що багато храмів з тих чи інших причин не мають стінопису, але розпис іконами та орнаментом, особливо, коли йдеться про справжні витвори монументального мистецтва, свідками яких ми всі є нині тут, це особливий спосіб взаємодії з людиною, яка перебуває в храмі. Я сердечно вітаю владику, отця настоятеля та громаду цього собору з визначною подією, яка є свідченням довершення, відродження храму, відновлення його слави та правдивого дому Божого, як врат до небес. Нехай через ці прекрасні іконописні зображення у віках прославляється Бог», – говорить Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній.

Крім того, Предстоятель Православної Церкви України привітав з днем народження Преосвященнішого єпископа Житомирського і Овруцького Паїсія та відзначив його Орденом Архистратига Михаїла І ступеня.

Також Митрополит Епіфаній відзначив настоятеля Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомира отця Богдана Бойка Орденом Архистратига Михаїла II ступеня.

Як повідомляв Житомир.info, у житомирському Свято-Михайлівському кафедральному соборі завершили розпис великої зали. Роботи розпочалися ще у 2000 році, спочатку відновлювали притвор, далі центральну частину, стіни, купол та вівтар, і ось на кінець 2023 року храм мав зовсім інший вигляд.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: собор розпис стінопис Епіфаній літургія Свято-Михайлівський кафедральний собор церква орден храм освячення ПЦУ Паїсій отець Богдан  
Матеріали по темі