Влада

Житомирську ОВА підключили до Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції

19 February 2024, 16:10

Житомирську обласну військову (державну) адміністрацію підключено до Єдиного порталу повідомлень викривачів.

Про це 19 лютого повідомляє пресслужба ОВА.

«Цей крок є частиною стратегії боротьби з корупцією в Україні та впровадження політики прозорості і доброчесності в діяльності державних інституцій, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції» та Державною антикорупційною програмою на 2023-2025 роки. Єдиний портал – це онлайн-платформа, яка дозволяє працівникам організацій анонімно повідомляти про факти корупції у її внутрішньому середовищі. Цей інструмент створено з метою забезпечення безпечного та конфіденційного каналу для викривачів, який мінімізує людський фактор, унеможливлює втручання в систему і витік інформації. Тож, якщо вам стали відомі факти корупційних правопорушень у вашій організації, повідомляйте про них. Портал підкаже, як це зробити швидко і правильно», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що будь-яка особа, якій стала відома інформація про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення, може повідомити про це на Порталі за посиланням https://whistleblowers.nazk.gov.ua. Законодавство не містить будь-яких обмежень з цього питання. Однак не кожен може набути статус викривача.

«Особа вважається викривачем за сукупності таких умов: переконання у достовірності інформації; наявність фактичних даних; ця інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходження нею служби чи навчання. У разі відсутності хоча б однієї з вищевказаних умов особа вважається заявником», - зазначається у повідомленні.

13 лютого Національне агентство з питань запобігання корупції інформувало про підключення 144 організації до Єдиного порталу повідомлень викривачів, зокрема, доступ до цього ресурсу отримали 17 міністерств, 18 обласних державних (військових) адміністрацій, 4 обласних і 7 міських рад.

Нагадаємо, в жовтні минулого року в Житомирській ОВА створили робочу групу «Прозорість та підзвітність» та заявили про посилення боротьби з корупцією.

Як повідомляв Житомир.info, 17 жовтня 2023 року на пленарному засіданні Верховна рада ухвалила закон про виплату компенсації викривачам корупції, цього ж дня наші журналісти питали житомирян, чи готові вони «здавати» нечистих на руку. Закон набув чинності з 1 січня 2020 року: встановлено правовий статус викривачів корупції, їхніх прав і гарантії їх захисту, забезпечення умов для розкриття інформації про корупцію; передбачено, що викривач, який повідомив про корупційний злочин, має право на грошову винагороду (10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину), йому гарантується анонімність.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОВА корупція НАЗК  
Матеріали по темі