Місто

Перейменування вулиці Маликова у Житомирі: жителі пропонують «Захисників України», краєзнавці – за «Сурину гору»

20 February 2024, 12:42

У Житомирі знову порушують питання про перейменування вулиці Маликова.

Зазначимо, що у лютому 2016 року дана вулиця вже отримала нову назву «Сурина гора» в рамках виконання закону про «декомунізацію», але мешканці однойменного мікрорайону на чолі з депутаткою Тетяною Онопрієнко активно виступали проти, і вже у квітні того ж року міський голова Житомир скасував рішення про перейменування.

Втім, на початку 2024 року у соцмережах з'являється пост від депутатки даного мікрорайону, у якому пропонують нову назву для вулиці.

«Дуже багато спілкуюся з мешканцями мікрорайону і вони запропонували таку назву – «Захисників України». На жаль, зараз багато загиблих і назвати іменами всіх загиблих всі вулиці Житомира не можливо, просто не вистачить вулиць, як і у будь-якому іншому місті. Тому люди запропонували таку загальну назву «Захисників України, всіх янголів, які нас з неба охороняють і тих, хто сьогодні охороняє нашу державу. Більше того сказу, що люди говорять про те, що кожен українець має відчувати себе захисником України», – коментує депутатка Житомирської міської ради Тетяна Онопрієнко.

Журналісти Житомир.info поспілкувалися з краєзнавцем та членом міської комісії з топоніміки Русланом Кондратюком.

«Це абсолютно неправильний підхід, тому що ця вулиця периферійна, вона формує той район. Такими назвами, якщо і називати, то центри. Але знову ж таки, це підхід радянський, комуністичний, тому що «Героїв України» можна назвати у будь-якому селі, будь-якому місті – це буде, як колись у нас було, коли була одна суцільна вулиця Леніна», – говорить член міської комісії з топоніміки Руслан Кондратюк.

Краєзнавець пояснює чому пропонують перейменувати вулицю Маликова на «Сурина гора».

«Я не розумію чого виникли протести проти назви «Сурина гора». Це історична назва, яка походить від того, що цими землями, територією, де мікрорайон Хмільники, володіли десь з середини з другої половини XIX століття родина Суринів. Сурини – це дуже давня боярська українська родина, вони походять ще так звана околична шляхта, це північ нашої області, північ Київщини, боярські роди, які ще з Київської Русі ведуть своє походження. Позиція моя і краєзнавців, того ж самого Собчука, що це один з небагатьох історичних топонімів, який треба зберегти. Тому що в нас така тенденція не зовсім правильна називати тільки вулиці когось там, якогось діяча. Перетворюється місто на таке якесь кладовище, на некрополь. В Житомирі є три таких знакових точки, і географічно, і рельєфно, і історично, на яких Житомир стоїть. Це над Кам'янкою Замкова гора, Охрімова гора, ми повернули їй назву, Петрівська гора, ту вулицю назвали вулицею Василя Кравченка, і ось одна з найвищих точок у Житомирі над Кам'янкою – це Сурина гора. І вони утворюють такий ланцюжок цих назв. Багато міст пишаються тим, що вони стоять на висотах, Рим на семи пагорбах, інші міста також. Житомир теж стоїть на певних висотах і ці висоти повинні бути збережені в назвах», – говорить Руслан Кондратюк.

Також пояснює, чому вулицю потрібно перейменувати.

«Хто такий Маликов? Маликов – це партизанський генерал. Маликов – це вихованець ще тої школи партійної, радянської, ще до 20-30-х років. Він не є такою одіозною фігурою, ну щоб в нього руки по лікоть в крові, хоча всі вони були замазані в голодоморах, і всьому іншому. Ну от таке було у них життя. Але річ у тому, моя позиція така, що ми позабирали вже всіх радянських діячів, в тому числі партизанських, чому раптом має залишатися Маліков. Він не гірший і не кращий від них, виключення для нього бути не може», – каже краєзнавець Руслан Кондратюк.

Зазначимо, комісія з топоніміки повинна розглянути питання про перейменування вулиці Маликова, визначити декілька варіантів назв та винести їх на громадське обговорення.

Як повідомляв Житомир.info, 18 лютого 2016 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав розпорядження про перейменування в рамках виконання закону про «декомунізацію» 87 вулиць і провулків обласного центру, зокрема вулиця Маликова отримала назву «Сурина гора», але мешканці однойменного мікрорайону на чолі з депутаткою Тетяною Онопрієнко активно виступали проти. Згодом мер визнав, що перейменування було помилкове, і розпорядженням від 19 квітня 2016 року скасував пункт про перейменування вул. Маликова.

В червні 2016 року громадяни Дехтієвський, Одоміч та Романчук звернулися до суду з позовною заявою щодо скасування змін до розпорядження міського голови «Про перейменування топонімічних об'єктів та демонтаж пам’ятних знаків у м.Житомирі», які стосувалися виключення пункту щодо вулиці Маликова: Корольовський районний суд м.Житомира 3 жовтня 2017 року відмовив у задоволенні позову; апеляційний суд постановою від 28 лютого 2018 року залишив постанову Корольовського райсуду без змін; Верховний суд постановою від 10 грудня 2020 року також залишив касаційну скаргу громадян без задоволення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування вул. Маликова Сурина гора Онопрієнко Кондратюк Маликов  
Матеріали по темі